Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dilluns, 12 de setembre de 2011

Crònica del primer dia de festes

Xaranga Aigua Bruta
El dissabte vam començar les tan esperades festes patronals amb el ja tradicional Concurs de Xarangues, que celebrava la seua setena edició. Una vegada més, l’èxit fou total i rotund: la Plaça Major estava de gom a gom, plena de gent amb ganes de sentir la música de les 8 xarangues participants. Des de Gata de Gorgos fins a Corbera i Guadassuar van vindre algunes de les xarangues participants. L’ambient regnant va ser excel·lent, tot i la calor.

Moments després d’acabar el concurs tingué lloc el pregó que donava per iniciades oficialment les festes del poble d’enguany, que reunia a tots els regidors a l’entarimat. L’alcalde, de manera breu, va convidar els veins a participar en les festes, posant l’accent en la joventut. Només va haver una nota discrepant en forma de tímida pitada quan va parlar de les festes religioses del nostre poble. Ens sembla una falta de respecte per les tradicions del nostre poble ja que tant la Baixà com la Pujà com altres actes formen part essencial de les festes del nostre poble.

Després de la tradicional mascletada es va donar pas al lliurament de premis de les xarangues. Des d’ací volem felicitar a la Xaranga Aigua Bruta 210, flamant guanyadora del concurs i dels seus 1000 euros de premi (¡). El seu “xou” estrela es tractava d’un popurrí de conegudes melodies cinematogràfiques, escenificades pels propis músics amb originalitat i gràcia.

Després de el calor patida pel matí ens vam donar un temps de descans fins l’hora de la processó. Les festes del poble no serien iguals sense la Baixà del Crist de la Sang. D’això en donen fe la multitud de persones que estàvem mirant-la i la quantitat de gent que hi va participar. Una processó solemne i seriosa que enguany ens ha semblat un tant més curta que altres vegades.

Uns minuts després d’acabar la processó s’iniciava el XXXIV Festivals de Balls Populars a la Plaça Major. Ens va cridar poderosament l’atenció que no hi havia cadires reservades per a la corporació municipal i que, mentre els bars s’omplien, molta gent buscava cadires per tot arreu per poder vore l’espectacle. Mentre els bars tenien cadires lliures, alguns veïns es quedaven d’empeus, deixant clar que eren insuficients o estaven mal repartides. De l’espectacle, encara que no el vam vore en la seua totalitat, podem dir que els xiquets ho feren molt bé i els majors, de categoria. Molta energia aportà el grup de Valladolid.

I per a acabar bé el primer dia de festes anàrem a pegar una volteta. Com que no ens agradava la música d’Hora Zulú i a més s’havien de pagar 5 euros per entrar, vam decidir “pegar una volteta per vore l’ambient” i no entrar. Es veu que molta gent va pensar el mateix, perquè ens vam trobar amb molts que anaven i tornaven dels pubs. En boca de molts es comentava que es trobava a faltar l’opció d’anar als bous com a alternativa.

En resum, un bon inici que s’ha quedat desbrafat en arribar la nit, amb una proposta dirigida a un reduït nombre de joves.

19 comentaris:

 1. EL OBSERVADOR...

  Desde aquestes lines felicitar la xaranga aigua bruta 210, va ser un vertader espectacle musical, teatral, dut a terme per grans musics i grans mestres de les arts humoristiques de escena al carrer, un 10, mes be matricula d'honor.

  Jo vaig estar al prego i es cert que un xicotet grup de gents presents a la plaça del ajuntament van xiular, pero molt timidament, pluralitat, aceptar aquestos xiulets, pero falta de respecte per a les persones que si veuen la importancia dels patrosn religioses a les festes patronals del Poble.

  "la libertat de las personas empieza y termina en el mismo lugar donde empieza y termina la libertad de cada una de las personas"

  Es verdad en varios foros mucha gente comenta lo mismo, mas gente en las cocheras y en los pubs, que en los actos festivos, yo a esas horas ya estaba en el sobre, que por la mañana me certificaban hacia el trabajo.

  Sobre lo que se dice de haber algo alternativo, como años anteriores que estaba la plaza de toros portatil, con la discomovil, si es una opcion alternativa como otra, si tal ves se note, yo lo que mas noto en este tema es un, BON BOU EMBOLAT, despues la discomobil, gustos colores respetable como todo yo voy y lo entiendo y lo tolero.

  Bones Festes, Buenas Fiestas, Joyeuses Fêtes, (teu dedique uve de visente, alema del bo) Frohe Feiertage, Happy Holidays, Sarbatori fericite.

  Una cosa a, tema de pregunta que paso con la corporacion, porque parte de la coorporacion estaban detras de la columna y otros en el lateral de la iglesia, fue porque habia mas asistencia de la esperada y tuvieron que ceder sus bancos, o que paso. (yo no estaba es lo que me ha comentado mi abuela, ja sabeu com son les abuelas)

  ResponElimina
 2. Observaor, no sé com et veig hui. Potser encara resacós. Has perdut el bastó que sols portar al muscle o què?

  ResponElimina
 3. EL OBSERVADOR ...

  Hola amic davantdarrere, resacos para nada, no suelo beber y si bebo es una buena ginebra una buena tonica, con limon escurrido y hielo, ademas de digestivo, refrescante.

  Y a que baston te refieres, yo nunca llevo baston, me lo explique.

  Tal vez este, enfadado porque en La cotorra no me publicaron un comentario aclaratorio sobre un tema de la plaza de toros, y realice otro comentario que si han publicado aclarando que yo si vi a la gente de la oposicion entrando acompañados de timbales y dolzainas y que despues el gobierno se disperso, y no entiendo porque ese afan en medias tintas y medias verdades.

  La verdad nos hace libres.

  Pero no pasa nada, yo las respuestas a las preguntas que lanzo alli las se, las lanzaba para que la gente se interpelara y quisiera saber mas, no por joder (con perdon), asi que tal vez sea eso amigo, nada que ver.

  Pero agradeceria de tu parte una nota aclaratoria.

  ResponElimina
 4. Ho deia perque sols anar donar canya i el teu anterior comentari em va pareixer massa conformat per a lo que ens tens acostumats. M'agrada la teua ironia, no la deixes de costat.

  ResponElimina
 5. Algú em pot explicar com funciona això dels cadafals? Sols vaig poder anar el primer dia i em vaig quedar un poc despagat, de baix no es veu res. Xé no tindre un balcó al carrer major!

  ResponElimina
 6. "Frohe Feiertage" ... Que bona! Me l´apunte per a un altra ocasió. Gràcies, El Observador.

  Salut i bones festes :

  V.

  ResponElimina
 7. Arròs caldós (vaja nom, amb la calor que fa estos dies!), el teu comentari se sent estos dies prou pel carrer. Els bous estan bé per als joves que volen córrer davant la vaqueta, però discriminen totalment a la gent més major i a les famílies, que no poden pujar a les barreres per vore l'espectacle.
  La gent que corre s'ho passa d'allò més bé, però la resta: o té un balcó al carrer major o s'ha de pagar un cadafal. Jo tampoc ho sé cert del tot, però em pareix que per a tindre un cadafal s'ha de demanar a l'ajuntament (promotor de la festa) i val uns 450 euros.
  En altres pobles les penyes i grups d'amics es fan amb un cadafal per fer festeta. Ací al poble, no obstant, està la costum de què les penyes es facen amb una cotxera o baix per passar les festes, així que el pressupost que en altres llocs es destina al cadafal, ací va a un lloguer.
  Per això pense que els bous no són tan debades com ens volen fer creure. Si et vols enterar d'alguna cosa i sentir-te segur, has d'amollar la butxaca. Els joves, eixa part de la societat que tant vol cuidar l'alcalde, no estan per a gastar molt, però la festa dels bous tal i com està plantejada és només per a ells. Segur que ja han fet comptes de quants diners guanyaran l'anys que ve amb els cadafals. I als xiquets i gent major, que els donen pel ...

  ResponElimina
 8. Efectivament, un cadafal, d'us privat, val diners de llogar. En tots els llocs ho val, com a Algemesi.
  Els baixos valen diners de llogar.
  Tu llogues un cadafal - si vols, perque ningú t'obliga a llogar-ne - per vore millor la festa sense que ningu t'tho tape, el pegue una espenta o el puga xafar o apretar en la barrera. Vaja com un palco VIP en Mestalla i això val diners.
  Tu llogues un baix per tindre un lloc on beure, sentir musica, sopar amb tranquil·litat. Que això coste diners, en tant que en fas un us privat, es normal.

  El que no és normal és que per això Ella ens diga que "els bous no son tan debades com ens volen fer creures". Cinisme total, perquè si èls cadafals no existiren, Ella ens haguera dit alguna cosa sobre el preu de la cervesa, caçalla o aigua del bar Hostal o de la Falla Portal, per arribar a la conclusio que com es paguen eixes begudes tampoc no són debades els bous. La qüestio és criticar.

  I després acaba dient eixa perla final de "segur que han fet compters de quants diners.... etc.".
  quant sap com tot el mon que les barreres i demes son llogades, que l'ajuntament paga el seu lloguer i qui cobra és l'empresa a qui s'ha llogat. Empresa a la qual es paga també el lloguer i muntatge del cadafal i no a l'ajuntament, amb independencia de que hages d'anar a l'Ajutnament a dir-ho, cosa normal per controlar, però no per a cobrar i fer negoci sino per coordinar el muntatge i lloc on es posen que cobrar l la faena de muntar la fa l'empresa.

  Molt mala fel i molt de cinisme d'Ella, a més de mala educació en demanar que els donen pel... a majors i xiquets.

  ResponElimina
 9. I jo damunt de llegir-ho tot i ben llegit, que una no vos ha oblidat però la faena de festes i anar de sarao en sarao m'atrau més, afegiria després de llegir també els comentaris que Ella fa en altres noticies i tot això dels premis tan ben explicat i tant ben detallat que és una persona de dins, de l'Ajuntament.
  Jo crec que és una regidora i deu ser jove, vaja una Maria més, com jo, amb eixe llenguatge tan desimbolt que tenim, ara això de que els xiquets i majors els donen... caramels i coses bones els tenen que donar, carinyo, que pel cul ja ho cagaran.
  I com critica al govern deu ser del PP i damunt enrabiada perquè no ha aconseguit els seus objectius. S'enten que son els objectius polítics, no penses que volia dir un jornalet dins de l'Ajuntament que per això ja tenim els que manen.

  ResponElimina
 10. Primer, m'hauré de disculpar per l'expressió que tant heu repetit. Reconesc que sona malament. Repetisc la meua disculpa. El que volia expressar (i no amb una frase tan mal sonant, repetisc) és que els bous al carrer no estan pensats per a gent major i xiquets, que no tenen on posar-se per vore les vaquetes. Però bé, ja veig que es quedeu amb el que voleu.

  Ara, anem per parts.
  El nostre amic Paganini diu: "Cinisme total, perquè si èls cadafals no existiren, Ella ens haguera dit...". Rei, ni que estigueres al meu cap. Què saps tu el que hauria dit o no dit? El cas és que el meu comentari (que tu anomenes crítica) és una argumentació amb la meua visió personal. Si tu veus mala fel, crec que no m'has entés. He exposat una situació: que els bous no són taaaan debades i que al cap i a la fi continuen sent un negoci (per a l'empresa de turno, clar). No critique per criticar, sinó que soc una persona crítica, és a dir, que reflexiona i té la seua opinió sobre les coses. Això és ben diferent.

  I Maria... Vaja com patina la xiquetaaa! Jo de l'Ajuntament res de res, xata. No sé si estas assenyalant a una persona en concret amb els teus comentaris, però em sembla que no és massa correcte això i que de tota manera, t'has equivocat de ple. Que de desimbolts i desimboltes amb el llenguatge en som molts al poble! Si sé coses dels premis és perquè
  1. Ho he vist a la finestra esquerra de l'Ajuntament (posa fins i tot la puntuació de cada carrer, que això ja no m'ho sé).
  2. Ho he llegit a la Cotorra
  Lo dels detalls? Està tot a la porta de l'ajuntament i, per a més informació és suficient passejar amb els xiquets abans dels espectacles de la plaça de la Casa de la Cultura. Veus què fàcil? Serà que no t'has acostat a la plaça? Potser no saps tot això perquè enguany no han dit res a la ràdio...

  I dius "com critica al govern deu ser del PP ". Quina simplificació més absurda de la realitat, vaja. m'estas decebent, Maria. Simplement no estic d'acord amb la solució dels bous perquè no és tan "universal i popular" com sembla (m'avance a la teua resposta dient-te que per popular em referisc al gust i abast de tots).

  ResponElimina
 11. EL OBSERVADOR ...

  Educacion para todos, primero saludar a todos los que escriben aqui y a todos los que lo lee, que supongo o quiero suponer que seremos mas de los que escribimos.

  Me estoy planteando seriamente publicar mi correo electronico, y que me mandeis vustros curriculums, porque con las dotes, premolitorias, vision futura, videncia, y demas dones de la providencia, si hacemos una sociedad limitada (S.L.) nos forramos, ni la aramis "carpintero", nos gana.

  Ya hacia tiempo amiga Maria, que no usabas tus dones adivinatorios para decir que si este es de aqui o de alli, que si esta es fulana o es vengana. Pero eso si sigues con la argumentacion estandar, o eres de este o eres de aquel, con pensamientos como esos se empiezan las guerras. (seras tu militar).

  No hay que tener muchas luces, pero tampoco pocas sombras, pero si se quiere hacer toros, la forma mas economica es la que se ha realizado a tavernes, si o si la mas economica, pero la que puede tener mas inconvenientes, como los que algunos de los escribas, escriben, incomodidades a la hora de ver el festejo en el coso taurino, y uno mas grave aun, que nadie tiene en cuenta, y que seguro que despues de que lo exprese, diran que lo digo por tocar las pelotillas o porque soy del PP, si contaramos en todos los blogs a cuantas personas señalamos como parte del PP, seguro que si sacamos cuentas somos mas los del PP, que habitantes tiene tavernes.

  Los triangulos escaleras, que se utilizan y como se utilizan, ultimo trozo de madera horizontal, en la cuspide del triangulo, sirve para sentarse los mas agiles y los mas aposentados, que provoca esto, que la gente que esta en el coso cuando intenta subir se da de morros con las rodillas, del tio pepe o la tia maria, con el consecuente riesgo de que la vaquilla al no subir suficiente el recortador pueda rozarle, o pueda caer de espaldas al darse con los morros, el buen uso de estos triangulos es y se hace en muchos sitios que los usan, es que los colaboradores taurinos (tavernes), no dejaran a nadie poner se ahi, y trasladar a esta gente a la parte posterior que tambien tiene un trozo de madera horizontal en la parte inferior, ese es el lugar de los que quieran ver los toros no es la parte superior, por seguridad.

  La otra opcion mas cara, es la de una plaza que tiene una zona de barrotes verticales y sobre estos, estan las gradas, donde el tio pepe y la tia maria podrian ver las vaquillas de P.M., sin molestar, sin poner en riesgo sus rodillas ni los morros de los recortadores.

  Y como dice la cancion "cuando vallas a los toros, no te pongas la minifalda".


  Frohe Feiertage

  ResponElimina
 12. Efectivament, benvolguda Ella. Tu ho has dit: el resultat està a l'ajuntament pero no on tu dius, que això nomes va ser unes hores, les que seguiren quan es va acabar la passejada del jurat i corporació. Després ja no esta allí, sino dins i en lloc dificil de llegir i trobar si no preguntes.
  I jo no t'imagine anant a posta a vore els resultats, saber-los tan perfectes per fer un comentari. I menys si ho havies llegit en el pardalot
  I tu vas traure el bloquet i vas prendre nota de tot textualment? Que no cuela. Fotocopia, carinyo, la teua o la donada al partit despres de sumar les puntuacions. A més, reina bonica, dones massa detalls dels carrers fins, i fins i tot si eren tres qui feren el treblla i tot això es va dir en la passejada de la corporació. I això el delata,carinyo. Que una també ha anat a voreu, i ha preguntat.

  ResponElimina
 13. Maria, no seràs tu regidora de l'ajuntament, que saps on estava i deixava d'estar la llista de premis en cada moment? Jo vaig passar per la plaça (vaig entrar pel cantó de cruañes) i en la finestra estava penjat. Crec que era l'endemà de les visites del jurat. Repetisc: t'estas equivocant de persooona.
  De si recorde els detalls o no. Evidentment que els recorde: un bon amic meu viu a un dels carrers guanyadors i sé el que li ha costat preparar tot el que han fet. Interessar-se no està malament; a banda d'anar a passejar amb la família.
  I dels detalls del carrer en concret: tinc amics allà on vaig i m'ho han contat, a banda que este comentari l'està movent, plena d'orgull, la pròpia gent del veïnat.
  Massa explicacions estic donant-te ja, a vore si t'hauré de dir a qui conec al carrer Sant Benet i després m'estira les orelles! O si m'agrada vestir de roig. O si sóc rossa amb ulls verds. Açò no és el Quien es Quien.

  Bo Maria, que tu pensaràs el que voldras, però estàs ben equivocada. Jajajaj! Per no caure en el teu mateix joc, quasi quasi em callaria que eres una regidora de les que li van els pirates, jajajaj. Com saps tu el que es va dir o deixar de dir quan va anar la corporació? Estaves allí? Mira no cal ni que respongues a això, que tant em val. No m'interessa tant la teua persona (la teua identitat) com els comentaris que pugues fer. Però això fins ara no té massa interés, perquè estàs tan obcecada en endevinar qui és este o aquell... que de forment ben poquet.
  Et convide a que deixes eixa línia adivinatòria i que comentes amb arguments allò que lliges, que segur que serà més divertit i productiu per a tots.

  PD. Personalment, crec que no vaig a usar més energia en respondre a estos qüestionaris teus que volen posar-me nom i cognoms. Esta notícia, per exemple, anava del Primer dia de festes. Ja veus tu com ha degenerat... Supose que ho entendreu tots, fins i tot la meua amiga Maria.

  ResponElimina
 14. collons, tu, tant de parlar de bous i de les tanques i barreres que fins i tot se t'ha apegat.

  El Manolo Escobar diu

  "cuando vayas a los toros, no te pongas la minifalda”.

  ResponElimina
 15. per a maria, que dia: "Després ja no esta allí, sino dins i en lloc dificil de llegir i trobar si no preguntes."
  Hui encara estan penjats els resultats dels carrers engalanats a la finestra de l'ajuntament que diu Ella.

  ResponElimina
 16. Ai Marieta, Marieta... Que sola t'has delatat! Això et passa per manefla. Com endevina un zero bonica, esperem que com a regidora sigues una mica millor... Un consell: no poses mai la mà al foc, crema!!!

  ResponElimina
 17. Oi que contenta estic! Jo regidora i sense saber-ho. Però vull el mateix sou que cobrava Amparo Espi, eh? res de mitges tintes com estos del tripartit. Si no, no m'apunte.
  Mare meua quina imaginació més volcànica que té ni fred ni calor. I sí, ni fred ni calor, ni carn ni peix, perquè.... ai, mare quina barbaritat. I que panxo t'has quedat, després de soltar-la. Segur, segur que estaves ben dinadet, amb cafe, copa i puro!
  La meua il·lusió és ser fallera major del poble, i aixo de ser regidora ni fu ni fa: no se m'ha passat mai pel cap. Pensant-ho bé, si em servix per xafardejar amb la meua amiga Ella en els plens, encara potser m'apuntaria. M'ha deixat molt amb la moral per terra amb això que em diu que no vol perdre energies responent-me. Ja veus i jo que estic disposada a fer un esforç i ser regidora per xafardejar amb Ella. Però vull un sou d'exclusiva total, res de mitges tintes!
  Vosaltres que monteu tot este tinglao de diari i que teniu bons contactes amb el PP, no m'ho arrreglarieu?

  ResponElimina
 18. Maria. Si treballares la mitat que Amparo supose que no hi hauria problema! Una cosa és la dedicació sobre el paper i altra les ganes i empenta que li posa la persona. I, llegint-te com t'he llegit, d'empenta vas ben servida.

  ResponElimina
 19. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina

Escriu el teu comentari