Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimarts, 9 d’octubre de 2012

Actuació desafortunada en la Recuperació del camí de la Cova del Bolomor

EL GMVALLDIGNA DISCREPA DE COM S’HA RECUPERAT EL SENDER DE LA COVA DEL BOLOMOR A TAVERNES DE LA VALLDIGNA

Des d’esta entitat valldignenca volem expressar la nostra disconformitat de com s’han realitzat les tasques de recuperació del sender que puja a la Cova del Bolomor, les obres de reconstrucció del sender s’han fet amb camins i escalons d'obra de morter de formigó. Al nostre parer, aquestos materials no s'integren amb el paisatge de la zona. Aquestes obres possiblement no s'ajusten a l'actual normativa del Planejament Municipal de Tavernes la Valldigna pel que fa a terrenys forestals.

Si fem un poc d’història, a la Valldigna les muntanyes han sigut una font de riquesa  i d’ingressos fins no fa molt de temps. Indicis d'altres èpoques els trobem per molts llocs de la Valldigna. És impressionant veure algunes construccions de pedra en sec així com bancals en profunds barrancs i vessants de forts pendents.

Des del segle XVII i principis del XVIII una sèrie de camins i sendes naixen per les muntanyes i eren utilitzats per la gent pobra de la Valldigna, per a accedir a les zones de cultiu de secà que tenien per tots els racons de la muntanya. Totes aquestes rutes discorren entre valls i barrancs, zigzaguejant per les vessants de les muntanyes, entre antics bancals on amb un gran esforç es construïen els camins de muntanya. 

Des de fa molts anys i per la reconstrucció de sendes a tota la la Valldigna s’ha utilitzat tècnica per fer les sendes amb pedra en sec, una manera senzilla, forta i barata de travar la pedra per salvar els forts pendents i desnivells de la muntanya. A més, també es construeixen els marges laterals dels senders.    

Cal anomenar que les principals sendes situades al terme municipal de Tavernes de la Valldigna, són d’un gran valor històric, entre elles es troben la Senda dels Amoladors, Camí dels Borregos, Senda de la Granata, Camí Travesser Tavernes-Favareta, Senda dels Castellets o Fontetes de Cantus, Senda dels Voltes d’Albaida i la  Senda de les Foietes. Moltes d’elles han estat recuperades seguint la mateixa tècnica ancestral: la de pedra en sec.

Des del Grup Muntanya Valldigna pensem que és un encert recuperar i fomentar el patrimoni històric de la Valldigna, però no d'aquesta manera, que no respecta l'entorn paisatgístic.

10 comentaris:

 1. Quina xapussa... Fan mal els ulls només de mirar-ho.

  ResponElimina
 2. Més mal fa la línea d'alta tensió que passa pel Bolomor, Clot de la Font...

  ResponElimina
 3. Si, la q s ha doblat ara aquest any de potència governant amb el tripartit i ningú habdit res. eixa mateixa

  ResponElimina
 4. sols fan publicitat d´allò que volen... molta pancarteta però ras! dues tasses! i mut.. que no els convé...

  ResponElimina
 5. Hi ha que averiguar qui ha manat fer eixa aberració. Algú ho ha vorà manat fer i qui ho ha pagat i en quins diners.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sobre quien lo ha ordenado creo que està bastante claro. Con este ayuntamiento en el pueblo solo se hace lo que ordena el bloc. Sobre quién lo ha pagado está clarisimo TU y YO entre otros con nuestros impuestos

   Elimina
  2. Lo que usted dice parece bastante lógico. La pregunta importante es ¿nadie va a exigir responsabilidades? ¿cómo se puede hacer un atentado tan grande a la naturaleza en el entorno de un yacimiento arqueológico tan importante como este del Bolomor? ¿esto va a quedar así? ¿qué sensibilidadd tienen estos del bloc respecto del medio natural?
   Creo que la oposición debería hacer labor de oposición y pedir la dimisión inmediata del responsable o responsables políticos de esta barbaridad.

   Elimina
  3. Quin ha sido el partido politico que ha llevado a Tavernes a la bancarrota?? Quien ha gastado más de lo que tenia?? Quien ha producido la deuda de este pueblo gastándose mis impuestos y los tuyos y los de Él??? A quien hay que pedir responsabilidades ??? Por que no van a los tribunales??

   Elimina
  4. Señor enfadado, si cree usted todo lo que expone en su comentario indique a sus correligionarios del Bloc, que están en el poder y por tanto no tienen trabas para ver todos y cada uno de los documentos del ayuntamiento, que lo demuestren y que si es verdad que lo lleven a los tribunales como usted dice y que se apliquen las responsabilidades que corresponda.
   Pero le pido que no distraiga la atención de lo que aquí se está denunciando. Lo que se habla aquí es de que se ha hecho una actuación muy desafortunada en un enclave natural privilegiado y, por si no fuera bastante, junto al yacimiento del Bolomor con una importancia grandísima por lo que allí se alberga y por la información de nuestros antepasados que de allí se extrae.
   Por favor, no mezcle usted las cosas y no distraiga la atención de algo tan importante.

   Elimina
  5. Señor muy asustado, esconde usted algo? O lo tiene bien guardado? Las cosas importantes para usted no son las mismas para mi, y si para usted son importantes estas tonterías para mi es saber donde han ido a parar mis impuestos y por que el ayuntamiento de mi pueblo está tan mal, y sabe qué? Sí se lo preguntaré al bloc, nunca han sido míos pero con ustedes me he llevado ya muchas desilusiones.

   Elimina

Escriu el teu comentari