Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dilluns, 25 de març de 2013

El foc a Barx continua

 
Com sabeu, ahir tots miràvem cap a Barx, cap a la gran fumera i flames que es podien vore des de Tavernes.
 
 
Aquest foc originat a Barx va obligar ahir a desallotjar una trentena de persones de la urbanització de les Foies de Simat de la Valldigna, i altres 168 d’una residència de la urbanització de la Drova a més de molts residents en aquesta zona de muntanya al terme municipal de Barx. Els ancians van ser traslladats en minibusos i ambulàncies a diverses instal·lacions municipals de Barx i una altra residència a la propera localitat de Benirredrà. El sinistre ha mantingut en suspens desenes de famílies durant tota la nit amb les mirades posades a la muntanya que seguia consumint sota el foc i que finalment ha hagut d'abandonar casa seva passades les quatre de la matinada.


Tal com es preveia, el foc ha avançat durant la nit per les ratxes de vent que han superat els 40 quilòmetres per hora i ja arriba tres termes municipals: Barx, Simat i Xeresa. Els efectius que han estat durant la nit han estat controlant les zones residencials i l'evolució de les flames.A primera hora de hui s'han incorporat els mitjans aeris i ja són nou els que treballen a la zona, un total de cinc als que s'han sumat un altre, així com onze brigades d'emergència i vuit autobombes del Consorci Provincial de Bombers. Estan mobilitzats dos coordinadors forestals, un tècnic forestal, un sergent, el cap de sector, un oficial i sis dotacions de bombers dels parcs de Gandia, Xàtiva, Ontinyent, Paterna i Torrent. En total, uns 200 efectius. El Centre de Comandament Avançat va quedar ahir a la nit establert a la Font de la Drova, des d'on s'estan coordinant totes les actuacions.

Fins allà s'ha desplaçat el conseller de Governació, Serafín Castellano, on s'ha reunit amb els alcaldes de les zones afectades i tècnics responsables per avaluar la situació. S'estan investigant les causes, però cobra força la hipòtesi de la negligència.
 
Les flames es van originar a les 17.30 hores a la Penya Migdia de Barx, una zona situada molt a prop del nucli urbà, a la zona coneguda com el Cor de Jesús i la Solana. El foc va afectar en un primer moment a unes sis hectàrees de muntanya baixa molt proper a Barx. Però no va poder ser controlat per les fortes ratxes de vent que bufaven i va començar a estendre cap a la urbanització de la Drova. Els problemes es van aguditzar quan les flames van passar a l'altre vessant de la muntanya. El front va créixer de forma desproporcionada en pocs minuts.

A partir d'aquest moment va ser més difícil controlar el foc. En pocs minuts es va estendre per la muntanya afectant el massís del Penyalba. La Guàrdia Civil impedia el pas als veïns que volien arribar fins a la propera urbanització de les Foies de Simat. I poc després quedava tancat l'accés des del municipi de Gandia. La Guàrdia Civil, com a mesura preventiva, va començar a desallotjar els xalets que hi ha a la zona davant el perill que les flames poguessin arribar a la urbanització en qualsevol moment.
 
Respecte a les causes del foc, de moment no s'ha confirmat l'origen. Veïns de Barx afirmaven haver vist uns xiquets jugant prop de l'origen del sinistre, altres fins i tot assenyalaven que amb coets, però fins ara no s'ha confirmat oficialment aquesta situació.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari