Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dijous, 26 de setembre de 2013

Hui s'inicia el seminari sobre la Cova del Bolomor, mentre molts veïns acudeixen (acudim) a conéixer la cova en persona

Esta setmana hi ha molt de moviment cap a la Cova del Bolomor. Com ja els vam informar, hi ha visites i activitats per festejar els 25 anys de l'inici de les excavacions del Servei d'Investigació Prehistòrica a aquest indret tan nostre i tan desconegut per a molts.


La Diputació de València, juntament amb del Museu de Prehistòria, l'Ajuntament i la Mancomunitat de la Valldigna, han organitzat un complet programa d'activitats commemoratives. Destaquem el seminari d'experts "Bolomor. La nostra primera llar "que comença hui a la Casa de Cultura. Les conferències i xarrades tindran caràcetr divulgatiu, raó per la qual estaran a l'abast del públic en general, no cal ser un expert per entendre el que ens van a comentar.

Durant dos dies, destacats arqueòlegs i prehistoriadors parlaran sobre el jaciment de la Cova del Bolomor, on s'han trobat restes dels primers pobladors neandertals en terres valencianes.
Entre d'altres experts destaca la participació de Juan Luis Arsuaga, tota una eminència que ens parlarà sobre els homes de Bolomor hui dijous a partir de les 19:00 hores. Una conferència imperdible.Divendres a partir de les 16:00 h, Josep Fernández Peris, director de les excavacions, oferirà una xerrada sobre Bolomor i l'origen del foc; Ruth Blasco exposarà detalls del "menú neandertal " i Manuel Santonja dissertarà sobre el Plistocè mitjà a la península ibèrica.
El seminari finalitzarà a les 19:30 hores amb una taula redona que reunirà Jordi Rosell, Manuel Vaquero , Manuel Santonja, Emili Aura i Josep Fernández per parlar sobre la Cova del Bolomor al Paleolític mitjà europeu.

La Diputació de València ha editat per a l'ocasió una publicació divulgativa , "Cova del Bolomor. 25 anys a la recerca d'un temps perdut ", els autors són Virginia Barciela, Ruth Blasco, Felip Cuartero, Josep Fernández, Laura Hortelano i Pablo Sañudo.El llibre pretén reflectir el passat i el present de la Cova del Bolomor, descoberta en 1867 per Juan Vilanova i el seu deixeble Eduardo Boscà, concedint especial atenció a les aportacions realitzades en els últims anys, fruit d'una investigació sistemàtica del jaciment.


Així doncs, vos convidem a conéixer millor una joia que tenim a pocs metres de casa, ja visitant-la directament, o també acudint a les conferències que de segur resultaran ben interessants. Amb tot, una proposta cultural que de segur ens enriquirà i que farà que estem, si cap, més orgullosos del poble en què vivim.

7 comentaris:

 1. MOLT BONA INICIATIVA de l'ajuntament de Tavernes juntament amb la col·laboració de la Diputació de València, per conèixer l'historia de la cova del Bolomor. Sols espere que aquestes excursions no finalitzen hui ja que hi ha molt per vore.

  ResponElimina
 2. Bona iniciativa, si clar el que tu digues.

  A vore que ens aporta a la societat actual estos estudis que de ben cert ja hi han milers a tot arreu, que ens aporta que pugam aplicar a la nostra societat.

  Ens aporta textos i reflexions per a llibres de historia molt be la historia hi ha que coneixerla.

  Pero ademes de reomplir els cervells buits de molts estudiant i no tant estudiants, en que me pot ajudar a superar el dia a dia de hui. O dire en mayuscalas EN NADA.

  Si el dinero que dicen los naranjas (BLOC) de la formula 1, y otros menesteres se usara en ayudas a la investigación, eso esta bien, pero investiguemos cosas que nos ayuden, medicina regenerativa con celulas madre, bio combustibles, nueveas fuentes de energia, seria cojonudo. ¿Verda?

  Pues yo pienso que a fecha de hoy gastar dinero en estudios de piedras huesos y como comian los neandertales es una perdida mas de dinero. No me aporta nada de nada no me ayuda en nada y no va a mejorar en nada mi situacion actual.

  Ese dinero que digo yo (INCOLORO), que se reparta entre todos, que nos lo den a nosotros o que lo inviertan en cosas utiles para nuestra sociedad actual, para nuestro futuro mas proximo y lejano.

  Pero siempre mirando el pasado para engordar libror de bibliotecas.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sense comentaris,no val la pena

   Elimina
  2. Entre flores, fandanguillos y alegrías26 de setembre de 2013 a les 23:15

   Amb dos c*****s, sí senyor, Anònim de les 17.31 hores. I sort que no has dit que la "situación actual" és tota culpa de balafiar diners en pedres, ossos i paper per a llibres.

   Elimina
  3. NO no dic aixo, per que seria mentir.

   La situacio actual es culpa de una gestio mes que nefasta, pero no sols hi ha que dir que la han cagada al maxim els nostres cutre governants anteriors, els actuals tambe.

   Els diners se balafien si no se utilitcen per al necesari de cada moment, aixo seria fer una gestio optima de la economia.

   Objectiu, mitjos per a obtindrels = objectiu aconseguit.

   I tot depenent de la situacio de cada moment.

   Elimina
 3. En que te pot achudar?A que no te creas l'omblic del mundo...:(

  ResponElimina
 4. No he vist a manolo ni a karina per alli estos dies. Tan interesats que pareixeu en la cova del bolomor... Tampoc he vist cap mostra de interes en 15 anys per part dels alcaldes del pp... Ara ja si?

  ResponElimina

Escriu el teu comentari