Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dijous, 28 de novembre de 2013

El Museu del Monestir de Santa Maria de Valldigna mostra esbossos d'imatgineria religiosaL'Arxiu Diocesà de València conserva en el seu fons d'Art Sacre un ampli conjunt de dibuixos sobre paper amb més de 2.300 esbossos que van formar part de la documentació relacionada amb la Comissió Diocesana d'Art Sacre creada amb la finalitat d'exercir cert control en la restitució d'elements de culte desapareguts durant la Guerra Civil a diferents espais religiosos de l'arxidiòcesi, especialment imatges religioses, comissió que va funcionar entre 1939 i 1965.

Aquests esbossos eren lliurats com a pas previ a l'aprovació i realització d'obres, un material informatiu aportat pels artistes amb una breu descripció tècnica sobre el projecte, ja que només s'acceptaven escultures realitzades en fusta per tal d'evitar la introducció d'imatges seriades. Així doncs i donada la forta tradició artística en l'àmbit valencià -gràcies a les escoles de Belles Arts de Sant Carles i d'Arts i Oficis - els rectors, confraries i feligresos van poder comptar amb el treball d'un nodrit grup d'escultors i imatgers valencians que des dels seus tallers van trobar, a més, cert alleujament econòmic en un temps de grans mancances.

A l'exposició "Escultures sobre paper. Esbossos d'Imatges valencianes (1939-1965)" es recullen algunes de les advocacions i iconografies més populars, eixides de les mans d'artistes tan destacats com Mariano Benlliure, Tonico Ballester, José María Bayarri, Vicente Beltrán Grimal, Esteve Edo, Francisco Gutiérrez Frechina, Francisco Marco Díaz - Pintado, Rafael Pérez Contel, Vicente Genolls, Federico Ciurana, així com de Carmelo i Octavi Vicent. A més, al costat d'aquests, apareix una xicoteta selecció d'esbossos d'elements arquitectònics realitzats entre altres per Francisco Hurtado i Juan Segura de Lago.

L'exposició "Escultures sobre paper. Esbossos d'Imatgeria Valenciana (1939-1965)" , es mostra al Museu del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna  fins l'1 de febrer de 2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari