Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimecres, 18 de desembre de 2013

Ens ha deixat Don Ricardo

D. Ricardo en la seua última visita

Ha mort En Ricard Maria Carles Gordó, Arquebisbe Emèrit de Barcelona, als 87 anys d'edat , després d'haver estat ingressat el passat 22 de novembre a l'Hospital de Tortosa, a causa d'un ictus. La seua última visita al nostr poble va tindre lloc el 12 de maig de 2012, amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats.

Va ser vicepresident de la Conferència Episcopal Espanyola de 1999 a 2005 i membre del Comitè Executiu de 1990 a 2005. També va formar part de la Comissió Episcopal del Clergat de 1972 a 1975 i va ser membre de la Comissió Episcopal de Missions, de 1972 a 1978. Va ocupar el càrrec de President de la Subcomissió Episcopal per a la Família (1978-1984) i President de la Comissió Episcopal de Seminaris i Universitats (1984-1990).

El Cardenal Ricard Maria Carles va nàixer a València el 24 de setembre de 1926. Va realitzar estudis primaris a l' escola de les Teresianes i secundaris a la de Sant Josep dels Pares Jesuïtes, les dos a València. Va ingressar en el Seminari Major de València i alhora al Col·legi del Corpus Christi, també conegut com "del Patriarca". El 29 de juny de 1951 es va ordenar sacerdot i dos anys després es va llicenciar en Dret Canònic a la Universitat Pontifícia de Salamanca.

El 1953 és nomenat rector i arxiprest del nostre poble.
Va fundar i promoure la creació del Centre Excursionista Tavernes de la Valldigna i de la seua secció DYA (Dios y audacia). De fet, ell mateix és tot un emblema i promotor del muntanyisme i el medi ambient. Va ser professor de filosofia, director teatral, amic, acompanyant i enamorat de les muntanyes de la nostra Vall. 
Va treballar com a conseller de la JOC (Joventut Obrera Cristiana) i responsable de la formació dels diaques, posteriorment és nomenat delegat episcopal per al clergue i conseller diocesà de pastoral familiar.El 3 agost 1969 és consagrat bisbe de Tortosa, Tarragona . El 23 de març de 1990 és nomenat Arquebisbe de Barcelona, ​​on funda l'Institut de Teologia Espiritual . El dia 26 de novembre 1994 és nomenat Cardenal.

A l'any següent, el 1995 , el Papa Joan Pau II el nomena membre del consell de cardenals per a l'estudi dels problemes econòmics i organitzatius de la Santa Seu. L'any 2001 i d'acord amb el que preveu el Dret Canònic, va presentar la dimissió del seu càrrec arquebisbal per límit d'edat. La petició no va ser acceptada fins al 15 de juny del 2004. Quan va complir vuitanta anys , el 2006 , va perdre la condició de cardenal elector.
Des d'ací, el nostre condol a tots aquells que el conegueren de primera mà i especialment a la família muntanyera vallera. 
El funeral de Don Ricardo se celebrarà demà dijous a la Catedral de València i serà soterrat a la Basílica de la Mare de Déu. Les parròquies valleres han posat a disposió de qui vullga assistir-hi un autobús gratuït que eixirà des de davant de Mercadona a les 15h (tornada prevista 20.30h). A més, hui mateix a les19.30h es farà una missa per la seua ànima a la parròquia de Sant Pere.

2 comentaris:

  1. Que descanse en pau senyor ricado!
    Vas ser un dels millors Cardenals de Valencia.

    ResponElimina
  2. Llegit en el diari Levante: "[Ricard Mª Carles] Nunca se caracterizó, ni mucho menos, por ser un aperturista como lo había sido su predecesor en el cargo, el purpurado catalán Narcís Jubany i Arnau. Se entienden así algunas declaraciones suyas contra el uso del preservativo (en 2003 afirmó que se engañaba a los jóvenes diciéndoles que el condón era un método seguro para evitar el sida, cuando a su juicio la posibilidad de un fallo era del 11% al 17%) o contra las bodas homosexuales (en 2005 instó a los funcionarios a oponerse a oficiar los enlaces gays porque «obedecer antes la ley que a la conciencia lleva a Auschwitz»)". No tot és pujar muntanyes, que també hi ha abismes. Dit açò: que descanse en pau.

    ResponElimina

Escriu el teu comentari