Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dijous, 23 de gener de 2014

Interpretem la realitat com cal

Arran de l'informe presentat pel regidor Josep Llàcer amb data 11 de gener de 2014 sobre l'impacte econòmic del Festivern, ja s'han fet alguns comentaris sobre el mateix i sobre com de deficient i mancat de rigor està en tots els seus aspectes.

Com aquest informe no ens diu res, tractarem nosaltres de traure alguna conclusió interessant. En eixe informe es cataloga al Festivern com a turisme cultural (pàgina 1 de l'informe) i anem a parlar un poc de les repercussions econòmiques del turisme, en aquest cas, segons el sr Llàcer, turisme cultural.
La dada que diu què tipus de turisme va a una destinació i el seu impacte econòmic és la despesa mitjana per turista i dia. És a dir, la quantitat que cadascun d'aqueixos turistes gasta cada dia d'estada en eixe lloc és el que indicarà quan contribueix eixe turista a l'economia de la zona.

Vegem números:
Segons dades d'Exceltur, la despesa mitjana per turista a data de novembre de 2013 era de 88 €.
Segons dades de l'Enquesta de Despesa Turística (Egatur) realitzada per la Subdirecció General de coneixement i estudis turístics, dependent del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, la despesa mitjana per dia és de 120 €, també referit a la data de novembre de 2013. La diferència entre els 88 d'Exceltur i els 120 del Ministeri pot deure's a considerar o no l'allotjament hoteler, paquets turístics, etc.

No anem a valorar quina quantitat pot ser més real. Anem a comparar eixes dades amb les que apareixen en l'informe del sr Llácer, que estima una despesa mitjana de 25-35 € diaris.
Com veiem este turisme que vol recolzar el senyor Llácer no aconsegueix en la seua despesa mitjana diaria ni la tercera part del que es dóna en general a Espanya (88 €/dia en l'estimació mes baixa) o en el cas de l'estimació de 120 € diaris no aconseguiria ni la cinquena part.

Amb aquestes dades ens vol fer creure que el Festivern potser un pilar econòmic per a Tavernes?
Queda un altre element important i és que el vertader impacte econòmic ho marcarà l'evolució al llarg del temps d'eixa despesa diària per turista. Podem pensar que els turistes que vénen al Festivern podran anar augmentant la seua despesa diària, no ja a nivells de la mitjana nacional, sinó tan si més no al 50% d'eixa mitjana?

Un altre element important és que aquest esdeveniment és molt puntual, dos dies, i conjuntural, podria aparèixer un altre esdeveniment semblat en un altre lloc i fer disminuir els turistes que vénen en una quantitat important.

Hi ha alternativa al Festivern, des del punt de vista turístic i econòmic?

Si ens parem a pensar què podria suposar un esdeveniment, amb el gran suport de tot tipus prestat per l'Ajuntament, en la platja organitzat conjuntament amb els empresaris i comerciants, amb paquets d'ofertes en restaurants, lloguer d'apartaments, rutes de senderisme, etc., segur que la despesa mitjana per turista i dia seria major i l'evolució d'eixa despesa al llarg del temps aniria augmentant progressivament i s'acostaria molt més a la mitjana nacional que la despesa del Festivern.

3 comentaris:

  1. Jo crec que aço que eu posat al govern de Tavernes no li interessa. Que millor forma de fer politica independentista en el Festivern i a més que deixen uns 25-35€? Segons llàcer açò es redó. Sols miren pel seu interes i el de ningu més.

    ResponElimina
  2. Supose que si el govern pensara com voste seria pensar com un gestor com cal, però no es aixi este govern pensa sols en les sigles a les que representa i no en la resta del poble. Molt trist

    ResponElimina
  3. Per a qué va Jordi a Fitur? per a promocionar un turisme de "pa i troç"? Amb un gasto de 25 euros al dia volem salvar el turisme a Tavernes?

    ResponElimina

Escriu el teu comentari