Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimecres, 29 de gener de 2014

La citricultura valenciana

La citricultura valenciana està passant per mals moments. El sistema citrícola de la Comunitat Valenciana ha sigut durant bona part del segle XX un motor econòmic que va facilitar l'acumulació de capital necessària per al desenvolupament social i industrial de moltes localitats. En eixa etapa s'obtenien bons preus, però allà per la dècada dels anys vuitanta es van posar de manifest una sèrie de problemes que han generat esta situació de crisi generalitzada.

Si haguérem d'assenyalar els principals problemes de la citricultura valenciana hauríem de fer referència a:
• Minifundisme: la superfície mitjana de les explotacions és menor d'una hectàrea. Per si no fóra suficient, la mitjana de les explotacions és de quatre parcel·les.
• Crisi de preus: els costos per a l'agricultor (adobs, insecticides, etc.) s'incrementen contínuament mentre que el preu que obté eixe agricultor per les seues collites es manté des de fa dècades,
• Falta de reemplaçament generacional: davant les males perspectives, els joves són poc inclinats a explotar les terres.
• Dèficit de recursos hídrics
• Escàs o nul impacte positiu de les polítiques agràries europees.

La PAC (Politica Agrícola Comuna).- La Unió Europea s'ha preocupat per aspectes com garantir la seguretat dels aliments, renegociar acords sobre exportacions, la multifuncionalidad, els conflictes comercials amb EUA, la distribució del pressupost de la PAC, etc. Elements tots ells que s'adapten a una agricultura continental, però no a la citricultura mediterrània.

A més de tot açò, la bona rendibilitat que va tenir la citricultura en temps passats va provocar que no s'atengueren els problemes que estaven latents en el sector i que en l'actualitat estan mostrat els seus efectes de forma persistent.

El dimarts es va celebrar una xarrada en la casa de la cultura en la qual es van abordar aquests problemes i la PAC. Van parlar D. Jose Maria Garcia Alvarez-Coque, Catedràtic d'Economia de la UPV., D.Ramón Manpel secretari de la Unió de LLauradors i Ramaders i Juan Salvador Torres secretari d'AVA.

La xarrada va ser interessant i amena, però desgraciadament va posar de manifest el que molts dels assistents estan patint en les seues pròpies carns, un panorama que no permet tenir bones esperances en el futur del sector.

En el torn de preguntes va haver-hi intervencions interessants totes elles, potser destacar, per la claredat i l'actualitat del tema, l'assenyalat pel regidor Mario Enguix entorn dels preus en el camp i la regulació dels mercats per a poder obtenir unes rendes, per part de l'agricultor, que li permeten viure dignament i deixar de costat subvenciones que no arriben a la citricultura valenciana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari