Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimarts, 13 de maig de 2014

La economia del bé comú i la hipocresia


Es ve parlant des de fa un temps en diferents fòrums de l'Economia del Bé Comú. És un projecte ideat pel professor austríac Christian Felber en el qual, basant-se en els valors, planteja un model humanista per a aconseguir un canvi en el paradigma de la ciència econòmica.

Planteja que la cooperació ha de ser el principal pilar del seu model. Diu que competir no garanteix l'èxit en el mercat. Proposa, en definitiva, una revisió dels objectius de les empreses. Resumint, amb el perill que açò suposa, planteja que amb l'Economia del Comú se substituïsca la competència i la maximització dels beneficis per la cerca del be comú, el respecte al medi ambient, la preservació de condicions laborals dignes i la cooperació global en les comunitats. 

L'Economia del Comú és un corrent de pensament que naix davant la crisi econòmica que vivim en aquests moments i davant les necessàries reformes que el sistema actual necessita. En aquests moments, tal vegada, aquest projecte siga poc viable pel seu, encara, falta de concreció i de la inexistència d'estratègies d'execució concretes, però açò no exclou que siga interessant el seu estudi i coneixement per a despertar consciències sense asseure càtedra. Caldrà estar oberts al fet que es vagen assentant conceptes i s'avance en la seua implantació pràctica.

Ací en Tavernes es va presentar el dijous passat l'Economia del Bé Comú amb una xarrada de D. Francisco Alvarez Molina, conferenciant amb coneixements provats en el tema. Es va programar una taula redona amb la participació del sr Juan, Alcalde de Tavernes, el sr Llácer, regidor de Foment Local i Pau Pérez del Cercle Euram, tres representants importants del Bloc-Compromís, perquè en aquesta taula redona hi haguera diversitat d'opinions. 

Està molt bé portar conferenciants de prestigi, però està molt millor predicar amb l'exemple. Caldria recordar-los a aquests militants del Bloc, integrants de la taula redona, que l'Economia del Comú es basa en valors com: la dignitat humana, la solidaritat, la sostenibilitat ecològica, la justícia social i la democràcia.

Christian Felber diu textualment en el seu llibre:”Quan les persones deixen de ser considerades mitjans i es converteixen en finalitats, recuperen la dignitat”. Unit a açò li recordaríem al Secretari Local del Bloc que l'Economia del Be Comú significa honestedat i respecte a les persones i no atacar-les com ell va fer en el seu moment.

Economia del Bé Comú significa solidaritat i el govern municipal del sr Juan no la practica quan no permet a Càrites disposar dels locals que ja tenia adjudicats. Tampoc compleix amb la solidaritat emmarcada en l'Economia del Be Comú quan redueix les beques escolars a famílies amb necessitat.Tampoc compleixen amb la justícia social quan dins de l'ajuntament, considerat com una empresa, es concentra, amb un percentatge molt alt, la realització d'hores extres en un sol treballador, arribant a cobrar 14.000 euros per aquest concepte. Açò tampoc és solidaritat. 

Tampoc compleixen la primera premissa que planteja Christian Felber, la cooperació, en aquest cas la cooperació a nivell local, quan contracten, amb un pressupost excessiu per als moments que vivim, a una empresa de fora per a la realització de cavalgada de reis, o el sopar del Festivern, o a l'empresa que va organitzar el Festivern. 

En l'Economia del Comú ocupa un lloc destacat l'educació i formació. El govern del sr Juan va eliminar les aules homologades que existien en l'ajuntament, menyspreant als ciutadans que necessitaven reciclar-se davant l'increment de la desocupació que estem patint. Aquest menyspreu als aturats i emprenedors també es va materialitzar, tristament, amb un projecte copiat pel sr Llácer que no va arribar a realitzar-se i del que encara estem esperant explicacions convincents. Ja l'any anterior va presentar un altre projecte que tampoc es va realitzar ni mai més es va parlar d'ell.

L'Economia del
Comú podrà ser, tal vegada, en un futur, un projecte que ajude a canviar les pautes actuals i servisca per a millorar la vida, o almenys servirà, segur, per a ajudar a reflexionar. El que no es pot és intentar parlar de projectes com l'Economia del Be Comú per polítics que realitzen les seues accions oposats a la filosofia que comporta eixe projecte, com acabem d'exposar. De gens serveix portar reconeguts oradors ni escriure articles en la premsa comarcal si la realitat local de l'equip del sr Juan diu una altra cosa. 

Cal predicar amb l'exemple

4 comentaris:

 1. Molt bon article, es diuen les coses clares. L'Economia del ben comú no solament és, com fan els de el Bloc, per a criticar exacerbadament al capitalisme. Tots sabem que fan falta canvis i reformes, però també significa viure i governar tenint en compte els valors humans. Em sembla molt bé el repàs que es fa a actuacions del bipartito que no compleixen amb el que significa la idea de l'economia del ben comú. Com molt bé es diu: cal predicar amb l'exemple.

  ResponElimina
 2. Estos del Bloc diuen una cosa i fan un altra molt diferent. Esta molt bé que es diguen les coses clares i que es caiga la cara de vergonya per la seua hipocresía.

  ResponElimina
 3. La Economía del Bien Común tambien implica diligencia y correcta gestión. Un gobierno municipal que estando a mitad del mes de mayo no tiene ni presentados los presupuestos para este año no está gestionando correctamente el ayuntamiento, siendo el tema todavía mas grave porque está trabajando con un presupuesto prorrogado del año 2012. Eso no es ni diligencia ni correcta gestión.

  ResponElimina
 4. M'he quedat impressionat amb l'article. És magnífic, real i molt aclaridor. Fins on arriba la hipocresia del cacic Sr. Juan que en tots estos anys no ha recordat ni als parats ni als més dèbils i desprotegits.

  Això sí, el cap de policia cobra un suplement d'hores per import de 14.000 euros a més d'un bon sou i per si no ho sabieu de disposar de cotxe oficial per al seu ús particular.

  ResponElimina

Escriu el teu comentari