Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


diumenge, 11 de maig de 2014

No coneixen altre camí?

Fa uns dies per boca d'un personatge important del Bloc de Tavernes es parlava de les desigualtats econòmiques existents en l'actualitat en la societat en la qual vivim. Basava les seues argumentacions en els treballs d'un economista francés, Thomas Piketty, al que estan posant de moda partidaris com aquest militant del Bloc, a qui interessa posar en voga les conclusions dels seus estudis perquè s'adapten al seu marc ideològic i moral i al seu ideal de societat.

Plantejava aquest destacat membre del Bloc de Tavernes que per a lluitar contra les desigualtats caldria elevar moltíssim la pressió fiscal, fins al 80% en rendes superiors al milió d'euros. Ja no veu un altre camí.

No cal llevar importància al sistema fiscal d'un país, a la seua bona estructura impositiva i progressivitat. Quedar-se ací en la lluita contra les desigualtats és demostrar una ceguesa total. Existeixen innombrables autors que demostren que en aquesta lluita contra la desigualtat són molt mes eficients les polítiques de despesa pública, però una despesa pública adequada i amb unes prioritats ben definides.

Cal crear models productius basats en el coneixement, per a açò la inversió en educació i formació serà un pilar bàsic per a lluitar contra les desigualtats doncs millorarà notablement la igualtat d'oportunitats en la societat. Tenir la igualtat com a màxima i com un axioma fanàtic és contraproduent i sempre anirà en contra de la justícia distributiva. Si se cerca que tots siguem iguals havent pres decisions diferents no serà just, no sempre les desigualtats són il·legítimes. Amb una bona educació i formació les decisions podran ser mes encertades o almenys existirà la possibilitat de decidir.

Les desigualtats no són només un fenomen econòmic, tenen un aspecte social important, per tant invertir en educació probablement tinga majors efectes sobre la distribució de la riquesa que actuar solament augmentant la pressió fiscal.

Les polítiques de despesa també són mes eficaces contra la fugida de capitals i la deslocalització d'empreses. És molt mes fàcil que es marxen les inversions a altres llocs davant tipus impositius excessivament elevats al fet que es vagen treballadors qualificats i formats.

En les seues propostes aquest membre del Bloc no té en compte per res els avantatges de la utilització adequada de la despesa pública. Tampoc té en compte les causes de les desigualtats per a poder actuar sobre elles, tan sols planteja un increment notable de la pressió fiscal com a solució a les desigualtats.

Si optem per la confiscació pura i dura ens posem en una posició molt menys democràtica que el capitalisme que pretén criticar i desmuntar.

Amb la proposta d'actuar solament fiscalment cercant la igualtat, en cas d'aconseguir-ho, que serà més que dubtós, serà una igualtat a la baixa.

4 comentaris:

 1. Per els d´esquerres sense trellat l´unica cosa correcta es aumentar la presió fiscal. No es paren a pensar altres camins o altres mesures complementaries.

  ResponElimina
 2. Jo pense que el model actual deuria de millorarse molt i que pagen els que.més tenen. Ara bé, tampoc asfixiantlos perque aquestos son els que inverteixen en empreses i contracten als treballadors

  ResponElimina
  Respostes
  1. Aixo la majoria de vegaes no es aixina. I tu heu saps.
   Les majors empreses i fortunes lo unic q han fet ha sigut aplicarse a la amnisitia fiscal de montoro i poc mes... Hem vist q el poder per dalt esta molt corrumpit. Tots els dies tenim exemples en la tv!

   Aixo de mes llocs de treball no seu creu ningu!

   Elimina
 3. No soc 100% partidari dels postulats del Bloc, pero sobre el que exposeu vosaltres:
  -No llevar importància al sistema fiscal d'un pais, amb bona estructura i progresivitat. Fins aci, d'acord. Ara anem a la practica i expliquem la realitat: si nomes serveix per aplicar-la als pobres i exclou al mercat negre i poderosos, no serveix de res i la progresivitat eixa es falsa. Quan doten correctament la inspecció d'hisenda, perseguisquen el frau i els paradisos fiscals, eliminen fundacions fraudulentes i SICAV's,aleshores en tornem a parlar de justícia contributiva.
  -La educació i la informació sera un pilar bàsic contra les desigualtats. Si, per aixo es retalla l'educació publica i es promociona la privatització, i es canvien plans d'estudi cada nou govern, es menysprea i s'intenta controlar al professorat i es redueixen les ajudes a l"estudi.
  -Mes facil que fugisquen empreses davant alts tipus impositius. No crec siga eixa la realitat. Les dades diuen que el 90% d'impostos els paguen autònoms y PYMES, que no son precisament els que s'emporten el major percentatge de beneficis, i estos no fugeixen. Si els politics i/o funcionaris no son corruptes a cap lloc, les empreses paguen el just i no tenen perque fugir, si ho fan a altres llocs corruptes ja no es problema nostre.

  ResponElimina

Escriu el teu comentari