Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimecres, 4 de juny de 2014

Per què una república?


Amb motiu de l'abdicació del Rei Juan Carlos estan apareixent veus que demanen la instauració de la república a Espanya. La república és una forma de govern com pot ser la monarquia, en el sentit que són formes d'organització constitucional d'un Estat. Tant la monarquia com la república són formes d'organització perfeccionables, però cal destacar un element molt important i és que la bondat o maldat de la monarquia o la república no es basen sobre el model d'estat en si mateix, sinó en la seua capacitat per a assegurar el poder públic, garantir la sobirania nacional, preservar els drets dels ciutadans, assegurar la continuïtat històrica de la nació…. Existeixen repúbliques sublims i unes altres que són odioses, com també hi ha monarquies calamitoses i altres edificants. En la història d'Espanya hi ha hagut monarquies funestes i unes altres més estimulants, però només hi ha hagut dues repúbliques i les dues han sigut desastroses. No per ser monarquies o repúbliques, sinó per la qualitat de les persones que les van dissenyar i van exercir el govern.

Teòricament no hi ha perquè renunciar a l'ideal d'una sana república, com deia Octavio Augusto, de “homes honrats i dones virtuoses”. En els actuals moments eixe ideal es pot aconseguir tant amb la corona com sense ella, doncs ningú discuteix ni qüestiona que el principi de la sobirania resideix en el poble. Així, el debat entre república o monarquia està de sobres, doncs les llibertats públiques i la sobirania nacional es poden aconseguir amb qualsevol dels dos.

El dilema real que té Espanya no és triar entre monarquia i república, sinó triar entre millor o pitjor democràcia. Una monarquia estableix una neutralitat superior que serveix per a conciliar, per a recordar que per sobre dels debats ideològics existeix una última instància de concòrdia i acord. La república és un dels sistemes mes inestables, aquesta inestabilitat és el reflex de la diversitat d'opcions dels ciutadans que converteixen les dissidències quotidianes en dissidències polítiques que trontollen a la república.

Hi ha alguna cosa que és indiscutible: l'etapa històrica que ha viscut Espanya amb el regnat de D. Juan Carlos ha coincidit amb el temps de major estabilitat democràtica, ampliació de les llibertats i progrés de tota la història espanyola. La unió entre democràcia i monarquia forma part del patrimoni col·lectiu dels espanyols i amb el nou rei, Felipe VI, està cridat a seguir obrint el camí del futur de nostra volguda Espanya.

A la vista de totes aquestes realitats... Per què hem de canviar? Siguem pragmàtics i vegem la realitat, ignorar quasi quaranta anys de regnat de D. Juan Carlos que ens ha portat a la gran Espanya que estem vivint, malgrat els problemes que ens envolten, és ignorar la nostra història recent i eixa ignorància del nostre present pot retornar-nos al pitjor del nostre passat.

Tenim en el príncep Felipe un pròxim rei molt format i amb les idees molt clares respecte al futur, un futur que tots desitgem que estiga exempt d'enfrontaments i rancors i en el qual seguisca sobrevolant la figura d'un rei de tots els espanyols sobre les passions polítiques per a arbitrar els acords i garantir la concòrdia.

1 comentari:

  1. Vist el que va ocurrir durant els nou anys de República en Espanya (entre la primera i la segona) podem fer que Vinga la TERCERA REPUBLICA, aixina ens acabem de matar tots entre mosatros i en pau senyores.

    Quina manera de dir barbaritats alguns quan hem disfrutat de la major etapa de progres, pau i estabilitat de la historia d'Espanya durant el reinat de Joan Carles I

    ResponElimina

Escriu el teu comentari