Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


diumenge, 15 de juny de 2014

Sobre el referèndum


Se sent últimament i de forma continuada, la petició de realitzar referendums, bé per a triar entre Monarquia i República o per a la implantació de la indenpendència a Catalunya. Tant en un com en l'altre es busca atacar el nostre model constitucional i trencar les bases de l'Estat de Dret.

A Espanya, com a Estat de Dret, els referendums poden ser legals o il·legals. És a dir s'ajusten a la llei o no ho fan.

La Constitució, en el seu article 92, punt 1, diu: “Les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans.” Llija's bé, diu “podran”, no diu “hauran de”.

En l'apartat 2 d'eixe mateix article 92 es diu: “El referèndum serà convocat pel Rei, mitjançant proposta del President del Govern, prèviament autoritzada pel Congrés dels Diputats”

En l'apartat 3 d'aqueix mateix article 92 es diu: “Una llei orgànica regularà les condicions i el procediment de les diferents modalitats de referèndum previstes en aquesta Constitució.” I és precisament en la Llei Orgànica 2/1980, de 18 de gener la que regula les diferents modalitats de referèndum. Aquesta Llei té 19 articles, ací en convenient destacar el 2: “L'autorització per a la convocatòria de consultes populars per via de referèndum en qualsevol de les seues modalitats, és competència exclusiva de l'Estat”.


Està bé fer un poc de pedagogia perquè la gent de bona fe no es deixe engalipar per xerraires com Arturos Masos, Cayos Laras, Pablos Iglesies, Joans Baldovins, Monicas Óltres i tots els que diuen sentir-se representats per ells.

També recordar-los que en 1931 ningú va reclamar un referèndum perquè els espanyols triaren Monarquia o República. Tampoc cap espanyol va triar amb el seu vot als dos presidents que va tenir la II República. Niceto Alcalá Zamora va ser triat candidat únic a la Presidència de la República, com també ho va anar Manuel Azaña, candidat únic al maig de 1936. 

Estem en un Estat de Dret, cenyim-nos a ell i no demanem coses impossibles que només poden servir per a desestabilitzar l'Estat, o serà açò, en realitat, la cosa que busquen?

4 comentaris:

 1. CONTESTACION A DON JUANJO SALA

  Señor Sala, no acepta usted que la aprobación de la ley de abdicación que se celebró el miércoles pasado y que significó un 85 % de la representación del Congreso de los Diputados no es acorde a la realidad actual, dice que hay que ver encuestas y comentarios de la calle. No señor, permítame que no comparta su respetable opinión. Lo que usted dice son eso: encuestas, estadísticas y comentarios de calle. La composición del Congreso de los Diputados es la que es, y es legítima. Por tanto hay que tomarla con la seriedad que se merece pues, le repito, es lo que en estos momentos representa políticamente a los españoles.
  En referencia a la Constitución dice usted que no fué votada por los ciudadanos, nada mas lejos de la realidad: la Constitución se aprobó por el Pleno del Congreso de los Diputados con 316 a vafor, 6 en contra y 3 abstenciones. Posteriormente fué sometida a referéndum de los españoles el 6 de diciembre de 1978 con un resultado de un 87,87 % de votos afirmativos. Si a eso le llama usted no estar votada pues ¿que quiere que le diga?
  Dice usted que no se siente representado por ninguno de los políticos actuales. Le respeto la opinión, por supuesto, pero ello no invalida que estamos representados por los Diputados actuales y sus decisiones son válidas y sobre todo legítimas. Si no lo hacen bien el camino es, en las próximas elecciones no votarles a ellos y cambiar nuestra elección.
  Habla de que tanto el PP como el PSOE deberían tener otro talante y dejar, como dice Cayo Lara, decidir a los ciudadanos. Aquí no hay talante que valga, sólo vale la Constitución y gracias a ella los ciudadanos pueden decidir, pueden expresar sus opiniones y pueden votar a quien quieran, pero claro, dentro de las reglas del juego establecidas por la Constitución que son iguales para todos.
  Si usted cree que votando a Podemos se puede referescar la política, ya se lo dije, adelante, es muy libre y su voto será legítimo, es mas, le deseo, por el bien de todos, que con ese voto se pueda mejorar.
  Quisiera, si me lo permite, hacerle una reflexión. Deduzco de sus comentarios en los que dice no sentirse representado por los políticos actuales que el problema no es Monarquía o República, sino que los políticos no están a la altura.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Si pero la Monarquía Parlamentaria si que ha servit per a que Espanya pase de una dictadura a una democracia plena en pau. Tenim llibertat y progrés, encara que la crisis parte molts problemes.
   Precisament Cayo Lara si tinguera vergonya lo que deuria de fer es callar.

   Elimina
  2. Ah,val, molt bé sr. anònim, ja veig que la seua democràcia no té en compte la veu del carrer, sols la dels tecnócrates que han sabut enganyar a la gent (mire´s i estudie's el perque dels % d'abstencions i desafecció pels polítics).
   Ja ho diuen els grans dirigents del PP PSOE, estan preocupats per la gran distància que els separa del carrer, però ho diuen amb veu baixeta, mentres continuen sagnant-nos al poble mentres rescaten bancs i paguen deute a la Merkel, després els socialdemócrates voten la monarquia (però són republicans, això sí) i aunen forces amb els populars europeus per fer front comú. Tot per salvar "el seu" sistema, del qual sobreviuen 4 anyets més.
   Vosté desitja que amb Podemos puguem millorar, ho diu com si ho dubtara. si falla el sistema i estos el canvien, el problema, com a poc no continua igual.
   i puntualitze quan desvia l'atenció de la monarquia amb la corrupció política, sàpiga vosté que el Rei és un polític més, (encara que aquest no el vota ningú, no cal que enganye cap votant) i que si ha abdicat entr ealtres coses és perque tampoc ha estat a l'altura, ha fet perleta com els polítics i volen salvar la papereta, s'havera pogut callar quan lo de "la justícia es igual para todos". Sí, però per si d'acàs anem a preparar-li un blindatge per que continue aforat.
   Neteja total als dos llocs: Parlament i Casa Reial.

   Elimina
  3. I molta desigualtat també hi ha.
   lo de la igualtat d'oportunitats que diuen els americans és una trola de les grosses. Sí alli amb tan gran democràcia encara prosperen els de dalt a càrrec dels de baix, penseu com estem ací que encara estem amb el Rei,la esglesia,la patronal i els polítics venuts mandreixant-ho tot. jo al sistema monàrquic li llevava ja lo de parlamentària, total no anava a notar-se tant.
   I tots tan campechanos!

   Elimina

Escriu el teu comentari