Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimarts, 9 de setembre de 2014

Alcaldes de les majories

El fonament bàsic d'una democràcia representativa és la noció de representació política. Tota la teoria del poder en la societat democràtica es recolza en la noció de representació, sobre la base de la qual els representants polítics, popularment triats, exerceixen el dret del poble a governar-se.

L'essència de la representació política radica que el poble dóna autoritat als seus representants perquè els represente, però sense perdre mai el poble eixa autoritat.

Si existeix una figura política essencialment democràtica, perquè representa al poble d'una forma quasi palpable i amb la major proximitat possible a eixe  poble que ho tria, és la figura de l'alcalde. Per açò, per simbolitzar l'ideal de la llibertat política hem de subratllar la seua grandesa democràtica amb el suport de la majoria dels ciutadans, de forma directa i no a través de connivències partidistes.

El Govern d'Espanya està preparant una llei perquè governen en els pobles i ciutats d'Espanya els alcaldes més votats. Esta llei està sent atacada, fins i tot abans de promulgar-se, per aquells que miren més pels seus interessos que pel sincer respecte al mètode de prendre decisions en una democràcia, en definitiva, ho ataquen els que no busquen el bé comú ni el triomf de la majoria.

Hi ha grups que, com ho va fer el PSOE en el seu moment, ho portaven en el seu programa electoral i propugnaven clarament l'elecció directa dels alcaldes pel poble. Ara busquen mil i una excusa, mil i un arguments sense força per a oposar-se a algo tan bàsic en democràcia, els alcaldes de les majories.

En estos  moments existeixen a Espanya 462 ajuntaments que tenen com a alcalde a persones que no han sigut les més votades pels seus conciutadans, i que són alcaldes només pels pactes de partits minoritaris perpetrats a esquena dels ciutadans.

Enfortir la figura de l'alcalde amb el suport directe de la majoria dels ciutadans configurarà la política municipal com la mare de la democràcia moderna, enfortint els ideals democràtics, i no amb el sistema feudal dels pactes de partit.

Sobre la base majoritària, prestigiar la figura de l'alcalde és prestigiar els ideals més bàsics de la democràcia, no ens deixem enganyar.

18 comentaris:

 1. Val,perfecte,si la filosofia es que mane l'alcalde de la majoria de votants feu les municipals com les presidencials franceses, a varies voltes entre els dos candidats mes votats fins que un dels dos tinga la majoria ABSOLUTA. Altra cosa es amagar com majoria simple deixant la majoria dels vots sense valor. P.e. si quatre candidats trauen cadascu un 19% i un cinque un 20% es just que mane al que han votat nomes un de cada 5 ciutadans? Si que ho vegueu amarg ultimament per canviar de pensament despres de manar gracies a EU (Extremadura) o amb nacionalistes,ja no us fa paper ni el PSOE,vells amics de bipartidisme.
  Si la democracia ja era una estafa,encara preteneu perfeccionar-la.
  Vaja cara mes dura!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Precisament la preparació de la llei és també la part tècnica, esperem a veure com estableixen les condicions. Estic segur que un exemple com el que tu dius no se solucionarà així.

   Elimina
  2. La Democràcia no es cap estafa. La Democràcia es gran, el mes gran que té es que es fa el que diu la majoría.

   Elimina
  3. He sentit en algun telediari que no és com diu Karl Marx, sinó que per a arribar a ser alcalde es necessitaria un mínim de recolzament del 40% dels vots.
   No conec la llei bé, però què passa si ningú té un 40%? No sé quina resposta dóna, la veritat.

   Elimina
  4. Si,ara amb el 40% deu estar be. Deuen ser ells calculs de la dreta segons els sondejos. Ara el 40 representa majoria? Jo a aixo li dic rebaixar la majoria absoluta del 50 al 40%,abans retallaven als menuts la representacio al 5%.i ara el pugem fins el 60%,que llestos,tu!
   I,les lleis electorals es fan i voten entre tots o nomes el partit que governe?
   Sona a burla vendre lo del bipartidisme encara que en diguen estabilitat de govern. Quan la estabilitat fa por que siga per a altres aleshores els diguem antisistema.
   Visca l'egocentrisme politic.

   Elimina
  5. Karl Marx bon concepte tens de la democràcia i de les majories. Prefereixes que governe, com así a Tavernes, un candidat en poc mes del 20 % que un candidat en el 50 %. Esta situació no es una estafa?

   Elimina
  6. No,un candidat SOL amb el 20% no pot manar MAI. Mana una coalició,com la que han USAT tots moltes (massa) vegades, Karina i Manolo incloses. I dins les coalicions s'haurà d'avindre com un sol per fer govern i manar o hauran de pactar i tirar i afluixar, hem sembla mes correcte aixo que el vot corporativiste de regidors en contra de voluntats pròpies.
   Estafa,dius? Tu ho diràs: es una estafa el PP-IU d'Extremadura? I els governs amb CIU d'Aznar? Eren una estafa? I quan li va fer falta UV al PP per consolidar el govern Valencia?
   Ara,ara es una estafa?
   Que cara mes redura.
   Si no voleu que mane el de 20 sense majoria igual d'estafa es que mane el de 20 amb majoria i tots els demés partits 19,18 o 17%,segona volta a la francesa entre els dos candidats mes votats.
   Just,no?
   Juguem?

   Elimina
  7. Es veu que la proposta no agrada,ningu contesta per jugar al meu joc,ni a l'altre del truc que diuen en la notícia dels nacionalistes,tampoc.

   Elimina
 2. Posem els accents i no gastem el Salt, per favor. Gràcies!

  ResponElimina
  Respostes
  1. no et fixes en el continent fixa't en el contingut, açò és el realment important

   Elimina
 3. Els pactes normalment solament busquen desbancar al més votat i són un desastre per als ajuntaments. Partits sense cap programa comú acorden desplaçar al majoritari, fan alcalde a un dels menys votats i després li dificulten la seua gestió i apareixen les friccions.
  El mes lògic és que qui tinga la confiança majoritària dels ciutadans siga l'alcalde.

  ResponElimina
  Respostes
  1. El mes lògic es que Manolo presente junt amb Karina una moció de confiança...

   Elimina
  2. Doncs,si,jaque mate i ni contesten,despres,per altres llocs em diuen Karinero.
   Que mala sort,en politica en dir les veritats sempre et quedes en la oposició!

   Elimina
 4. Com Ana Botella a Madrid??

  ResponElimina
 5. posem per exemple unes eleccions amb partits amb 50 representants a repartir, qui guanye tria la música que es fica a la ràdio del poble...els resultats són:
  - Partit A (que li agrada el reggeton) 40 representants.
  -Partit B (li agrada la música clàssica europea) 35representants
  - Partit C (li agrada la música clàssica nodamericana) 25 representants

  Per esta llei....haurien d'escoltar tots reggeton, encara que la majoria li agrada la música clàssica, sols que diferents branques.
  Si no enganyen les matemàtiques 35+25 > 40....

  ResponElimina
  Respostes
  1. Nosaltres tenim actuacions de Xavi Castillo, que vol dir que com volen el Bloc i el Psoe els demés hem de tragar?

   Elimina
  2. A Gandia el Torró porta bous i folclòriques....pareix un deja-vú d'altres temps

   Elimina

Escriu el teu comentari