Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimarts, 30 de juny de 2015

Grècia: L'Esquerra radical du a la desesperació als grecs

Assistim estos dies amb la boca oberta el que està succeint a Grècia, veient algunes similituds de l'esquerra més radical del nostre país amb el grec, més de les que voldriem veure. Tot just mig any després d'arribar al poder, Syriza, l'esquerra radical grega, el Podemos grec, ja ha abocat a Grècia a un 'corralito' en un vist i no vist. Quan Tsipras va decidir alçar-se de la taula de negociacions i convocar unilateralment un referèndum aconsellant als grecs que rebutgen l'acord amb la Troica, amb el suport del seu partit, el dels reaccionaris d'Anel i el dels neonazis d'Alba Daurada. El social-populista i els seus socis parlamentaris no volien retallar la despesa (tampoc el militar) ni pujar impostos. Volien, simplement, seguir fent allò que ha caracteritzat a Grècia durant les últimes dècades: viure de prestat per no pagar. Per a això, res millor que cremar els vaixells adoptant una postura de domini: o ens doneu el que demanem, o s'acaben les negociacions amb l'aval del poble sobirà.

A l'hora de la veritat, però, els ciutadans grecs no es van mostrar massa il·lusionats amb aquest festí democràtic del referèndum. Des de divendres van començar a amuntegar davant bancs, gasolineres i supermercats per fer provisió de diners i béns bàsics en previsió d'un 'corralito' que va deixar desabastit el país. En l'actualitat la banca grega penja del fil del BCE: és Draghi qui, comprometent els diners de tots els europeus, l'està mantenint amb vida des que al gener els grecs comencessin a treure els seus diners del país per posar-lo a millor lloc segur, fora de les urpes populistes de Syriza.


Si el BCE es mantenia ferm davant el desafiament de Tsipras, s'acabava el joc per al populisme syriziano. Varoufakis estava convençut que les institucions comunitàries acabarien cedint: des de fa anys ve repetint insistentment que la UE no es pot permetre deixar caure Grècia perquè això suposaria la fi de l'euro. Però aquesta vegada, i almenys fins al moment, sembla que Varoufakis ha ficat la pota fins al fons. A primera hora d'aquest diumenge, el BCE va veure el repte que li van llançar des d'Atenes. Encara que no tenia intenció de retirar el crèdit concedit fins ara a la banca grega, tampoc anava a seguir incrementant indefinidament. I això, en una societat que segueix retirant massivament els seus diners dels bancs, equival a deixar-los caure.

Simplement, un cas dramàtic sobre el qual reflexionar…

1 comentari:

  1. Si, reflexionar sobre de qui ha heretat el deute monstruos este govern d'ara : Dels amics grecs del PP Nueva Democracia. I ara voleu la dreta europea que ens uns mesos Syriza arregle el vostre merder d'anys y anys i per a atacar a altres moviments com Podemos voleu atemorir a la població i fer-los fora no siga cosa que el fenómen s'extendisca entre altres en Espanya i vos traguen més els colors.
    El que tindria que fer Grecia es amenaçar en eixir-se de la OTAN si la fan fora de la UE i voràs tú com corre el manso.
    Un cas dramàtic per a reflexionar,sí, però per a fer fora al PP quant abans millor : Si en el País Valencià arriven a estar un poc més el nostre deute també ens ofegaría fins no poder pagar i ara també voldreu que el nou govern solvente el merder que haveu deixat i rapidet aprerant-nos als valencians.
    Ai, que vo se veu el plomer a la dreta de sempre.

    ResponSuprimeix

Escriu el teu comentari