Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dilluns, 30 de novembre de 2015

VIST A LA PREMSA: "El dirigismo de Compromís solivianta al mundo fallero"

http://www.fallasvalencia.es/noticias/201511/26/dirigismo-compromis-solivianta-mundo-20151126001953-v.html

El populisme barat i fàcil ja comença a cansar en alguns entorns, com podem llegir a la premsa. Vivim uns temps d'"ordene i mane" de mà de dirigents de Compromís que presumien i se'ls omplia la boca presumint que "els temps de l'ordene i mane han passat a la història", citant a l'actual alcalde de València, el veterà Joan Ribó.

Els seus actes els delaten com podem llegir en aquesta notícia de Las Provincias. I en aquest cas és el món faller el que comença a estar fart de les seues "donde dije digo digo Diego". Però algú esperava que catalanistes recolçaren les Falles? si foren catalanes, clar que sí, però ells no creuen en les Falles. Potser els seus seguidors, les bases, enganyats per un discurs que no deixa veure la veritat del partit sí defenguen el món faller i pensen que Compromís també ho farà. Temps al temps. Esta informació de València reflecteix realment el que volen la festa fallera els de Comrpomís. Diàleg? quin diàleg?

TEXT de la NOTICIA

Va ser un assumpte trivial (el repartiment de palets de les falles infantils) però va acabar convertint-se en una plantada de presidents, el segon que pateix el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, en poc menys d'un mes. Com asseguraven els responsables de les comissions que van abandonar l'assemblea celebrada dimarts a la nit al Palau de la Música, votar per segona vegada alguna cosa que ja s'havia aprovat en la reunió anterior «estableix un mal precedent» perquè deixa «en entredit» tots els acords que es puguen adoptar.

L'anunciada revisió de preus de les mascletades es queda en només 400 euros més , una plantada que podria considerar-se la gota que fa vessar el got de la paciència de les comissions, que han vist com aquella frase de «les falles seran el que vulguen els fallers» que va proclamar Compromís en assumir la cartera de les festes s'ha quedat en paper mullat. La supressió dels poemes de Lo Rat Penat del llibre faller, les retallades en les ajudes a la il·luminació, les restriccions als mercats artesanals o l'eliminació de la bandera d'Espanya de les assemblees de presidents són algunes de les mesures adoptades pel consistori que han generat malestar a les falles, ja que cap iniciativa ha estat consensuada. I això que, segons ha reiterat l'alcalde, Joan Ribó, en diverses ocasions, «els temps de l'ordeno i mano han passat a la història».

1. Les activitats de Lo Rat Penat, excloses

És una de les associacions centenàries del cap i casal i, també, de les que més activitats promou per a les festes. En el cas de les Falles, és conegut el concurs dels llibrets, que realitza des de 1903, la subvenció està en l'aire per l'exigència de l'Ajuntament que els escrits es realitzen en el valencià que marca l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL ). Una polèmica que va sorgir el juliol passat ia la qual l'entitat que presideix Enric Esteve va contestar assegurant que no s'exclou a cap llibret dels premis.

No ha estat l'única polèmica de Compromís amb Lo Rat Penat, doncs al setembre aixecava el teló del teatre faller a l'AVL, que entrava com a patrocinadora d'una activitat en la qual les comissions empraven les normes de Lo Rat Penat, generant així incertesa entre els fallers per si això perjudicava les classificacions.

L'últim greuge a aquesta institució ha estat la decisió d'excloure del llibre faller els poemes que es dedicaven a les falleres majors i que eren obra del guanyador del premi Bernat i Baldoví del concurs del Jocs Florals, el que ha suscitat protestes. El motiu al·legat per Fuset? Que seran les falleres majors que faran un saluda i que els textos de la publicació han d'estar en valencià normatiu.

2. Tisorada a la il·luminació

La volta al 'cole' portava per a les Falles la primera tisorada a la partida de les subvencions. L'Ajuntament decidia mantenir la subvenció al 25% del monument (aspecte que el regidor va confirmar a la Federació d'Especial per a tota la legislatura) però anunciava una reducció del 2% en les ajudes a la il·luminació, el que implicava un dur cop per a les comissions , especialment les de Russafa. Els diners de la retallada es destinarà a altres apartats, com l'organització d'actes conjunts o la contractació de música en directe.

De nou es van escoltar les crítiques de «ens van dir que s'optaria pel diàleg i no s'ha consultat». L'anunci va causar tant enrenou, ja que els contractes per a les llums ja estaven signats, que fins i tot es va organitzar una recollida de signatures. Finalment, la comissió negociadora per a aquest fi va aconseguir que Fuset rectifiqués. A mitges, això sí. No hi haurà baixada el proper any però s'endurirà per 2017, per la qual cosa «serà més gran del 2% i no superior al 5%».

3. Fre als mercats ambulants a l'limitar els llocs

Després de les llums, va arribar el torn dels mercats artesanals o medievals, que s'han constituït en els últims anys com una important font d'ingressos per a les comissions. Aquí el tripartit va acordar reordenar la seva instal·lació amb diverses mesures. D'una banda, situant-los en un únic costat del carrer i no en els dos. De l'altra, limitant el nombre de llocs permesos a 20. Restricció també a les parades de menjar: entre set i deu d'aliments envasats i només dos amb elaboració directa de productes. Tot i que les comissions d'Especial han demanat a la regidoria que autoritzi dos llocs més, de moment han obtingut el silenci com a resposta.

4. Baixa la partida per a les mascletaes

Començament de juliol. Sintonia de Compromís amb els pirotècnics en reconèixer que les mascletaes no estan ben pagades. S'anuncia la voluntat de revisar l'actual taula de preus. Tot just quatre mesos després de l'anunci queda en res, ja que els pressupostos de la Junta Central Fallera (JCF) no contemplen la pujada, motiu pel qual Ciutadans i PP s'abstenen en l'aprovació dels comptes de la institució. Un cop d'ull als números revela que, per exemple, el cost de l'elecció de la cort en la Fonteta puja per 2016, al contrari dels anunciat.

En el cas dels trets a la plaça de l'Ajuntament, Fuset es va comprometre la setmana passada a augmentar els diners un 10%, de manera que els pagaments passarien dels 4.000 als 4.400 euros.

Però els diners no ha estat l'únic tema del que s'ha parlat a les mascletaes. La cançó prèvia al tret també es modificarà i anirà a càrrec d'un grup valencià cada any, com recull el programa electoral de Compromís. A més, la clàssica 'València en Falles' de Vicente Ramírez, taral·lejada per tota la plaça, deixarà pas a una versió a càrrec de Bajoqueta Rock.

5. L'assemblea salta l'hemicicle del Palau

Ressonaven encara els cops de cua de l'anunci, amb posterior marxa enrere, de la prohibició d'aparcar al carril bus durant la nit quan la JCF remetia una carta als presidents fallers per recordar que, durant la celebració de l'assemblea mensual, no podrien aparcar a l'esplanada de la plaça de l'Ajuntament, com se'ls permetia fins llavors de manera excepcional.

La mesura s'emmarcava com a pas previ de la decisió de l'organisme faller de canviar la ubicació d'aquestes reunions, habituals en l'hemicicle municipal des de fa 25 anys. Finalment va ser al Palau de la Música el lloc escollit, al·legant motius de seguretat per qüestions d'aforament i més comoditat. A més, es va donar autorització per a l'aparcament al carril bus de la zona.

Tot i això, les falles van protestar davant d'una nova decisió adoptada unilateralment, contradient una vegada més la tan que han utilitzat participació ciutadana que pregona el tripartit. La primera, celebrada a l'octubre, va arrencar amb una plantada de 60 comissions en la porta de l'edifici durant deu minuts.

6. La bandera d'Espanya es queda a casa

Va ser en aquesta primera assemblea de presidents al Palau on es va viure una altra escena que va deixar perplexos molts presidents. La bandera d'Espanya es va quedar a casa, o millor dit, a la seu de la Junta, segons la versió donat per l'entitat.

Una acurada posada en escena en la qual només es van col·locar dues senyeres i la bandera de la Junta i que no va passar per alt als assistents ja que hi va haver interpel·lacions sobre això. A la nit de dimarts l'escena es va repetir encara que aquesta vegada només va figurar la Senyera. Que no incompleix cap llei va ser la resposta donada en les dues ocasions per Pere Fuset mentre que el secretari general de l'entitat, José Martínez Tormo, va explicar el mes passat que les banderes utilitzades eren les mateixes que es fan servir per a la gala fallera, la exaltació de les falleres majors o el lliurament de bunyols i recompenses. No obstant això, l'hemeroteca demostrar que l'emblema nacional sí que va estar en aquests actes.

7. Ball de dates per a la instal·lació de carpes

Els permisos per a la instal·lació de carpes també van provocar una rectificació de dates per part de la regidoria. Si bé es va anunciar que es donaran el 10 de març (cinc dies més tard que aquest any) per a aquelles que no tallessin carrers o es muntaran en solars i després es va fixar el 9, al final el dia 8 ho faran aquelles que no impedeixin el pas d'autobusos de l'EMT i les que sí tallen, el 10. Acceptava així una petició de la Interagrupació per facilitar el muntatge.

8. Afins a Compromís a la Junta Central

Aquella premissa que els polítics no haurien de tenir protagonisme al capdavant de les falles es va quedar en una promesa electoral de Compromís a les primeres de canvi, ja que el regidor de Cultura Festiva assumia la presidència de la Junta Central Fallera a la setmana de prendre possessió de la seva acta. Fuset prometia llavors «una transició cap a on els fallers vulguin» i, com li recordaven alguns, el incomplia des del minut un de la legislatura en assumir ell mateix el càrrec de la Junta.

A més, Compromís decidia situar els seus afins a la directiva de l'organisme faller, començant pel secretari general, José Martínez Tormo, que va participar en l'elaboració del programa electoral d'aquest partit. La decisió va provocar malestar entre els fallers i, fins i tot, entre les files del PSPV, company de govern al costat de València en comú, perquè els noms no havien estat consensuats.

9. Canvis en l'Exposició del Ninot

L'última tecla que ha tocat Compromís a les Falles ha estat l'Exposició del Ninot, que canvia d'ubicació i passarà de l'esplanada de Nou Centre a la Sala Arcs del Museu de les Ciències. Una decisió justificada en l'augment de la zona expositiva i en la presència de turistes, entre d'altres aspectes, que no acaba de convèncer el món faller per les escasses connexions de transport públic i es pregunten si afectarà l'afluència de visites. S'afegeix l'increment del preu de les entrades, que passa de 2 a 3 euros la general i d'1 a 1,5 euros per a nens per a nens, gent gran i socis.

CRONOLOGIA
Juliol 1

Polítics a la festa: Compromís incomplia la seva promesa de despolititzar la festa i situava en la directiva de Junta Central Fallera a afins al partit.

Setembre 22

Reducció d'ajuts: L'Ajuntament anuncia una rebaixa de les ajudes a la il·luminació que posteriorment ajorna a 2017 després de les queixes de les comissions.

Octubre 28

Sense la bandera d'Espanya: L'emblema nacional desapareix de l'assemblea de presidents celebrada al Palau perquè no hi ha cap legislació que obligui a això.

Novembre 2

Restricció als mercats ambulants: Els llocs es reduiran a 20 i només podran instal·lar-se entre set i deu d'aliments envasats i només dos amb elaboració directa.

Novembre 20

Sense poemes de Lo Rat Penat: La Junta exclou del llibre faller els poemes de Lo Rat Penat. Al juliol havia anunciat que exigirà el valencià normatiu en els llibrets.

Cap comentari:

Publica un comentari

Escriu el teu comentari