Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimecres, 17 d’agost de 2016

Peixos morts en els Ullals de Tavernes

Hem vist a la premsa que peixos morts romanen en l'Ullal Gran malgrat les queixes veïnals. 

La sequera torna a ocasionar la mortaldat de carpes a Tavernes i desllueix la recent inaugurada Ruta Turística del Sentits.

Un nou capítol de mortaldat de peixos torna a repetir-se en la zona dels Ullals de Tavernes de la Valldigna i una de les apostes turístiques de la Vall, com és la Ruta dels Sentits dels Ullals, comença a perdre sentit. L'Ajuntament, malgrat les queixes veïnals, no ha retirat de moment els exemplars morts. L'Ullal de Penyetes està sec i l'Ullal Gran és poc més que un toll ple de fang sobre el qual jeuen les diverses dotzenes de carpes que quedaven en aquest espai natural. 

L'any 2014, LAS PROVINCIAS ja va publicar un dels primers capítols de mortaldat de llises, anguiles i carpes en aquests mateixos espai humits. 

Durant l'estiu d'aquest any, els estanys es van assecar sense que cap administració mogués un dit ni per retirar els cossos putrefactes dels animals del llit ressec. 

Ara torna a repetir-se la història sense que de nou, cap administració evite la mortaldat ja siga retirant els animals morts, els encara vius o aportant aigua. En aquesta ocasió la mortaldat ha estat molt menor, perquè únicament hi havia carpes que van ser introduïdes després que l'any 2014 quedés extingida tota forma de vida subaquàtica d'aquests aiguamolls. 

La sequera ha provocat la retirada total de les aigües i la mort dels peixos. Amb això l'Ullal, en comptes de ser un reclam turístic, és un llit resseca en el qual es fa olor de peixos putrefactes. 

El consistori municipal valler ha realitzat podes en els arbres de la zona, però l'espai en el qual hi havia una corda per a invidents amb la qual es marcava un itinerari amb cartells en relleu resulta un perill per les nombroses branques d'arbustos que obstrueixen la corda i els panells. 

L'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna espera ajudes de Diputació per regenerar als Ullals, caldrà veure si es dissenya un pla perquè no es torne a assecar aquesta zona humida, amb les greus conseqüències que té per a l'ecosistema de la zona. La implicació de l'ens provincial serà decisiva per dragar l'Ullal, introduir noves espècies i tornar la vida animal a aquesta zona. 

Els esforços per revaloritzar la zona realitzats mitjançant el taller ocupacional i fer dels Ullals d'aquesta zona verda una parada turística han estat debades, almenys en el que queda d'estiu. 

La pudor i el desolador paisatge dels peixos que hi ha morts allunyen qualsevol visitant que s'atreveix a visitar aquest paratge que hauria de ser quasi idíl·lic.

Font: las Provincias

1 comentari:

Escriu el teu comentari