Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimarts, 27 de setembre de 2016

La Unió xifra entre 4.000 i 5.000 les hectàrees afectades per les tempestes

Hem vist a la premsa que els termes de Tavernes, Cullera, Favara i Llaurí, són les zones agrícoles més perjudicades amb 6 milions d'euros en pèrdues. A la Ribera Baixa, la pedra va afectar a unes 628 hectàrees de cultiu de cítrics (614) i caqui (14).

La Unió i AVA-Asaja han xifrat entre 4.000 i 5.000 les hectàrees afectades amb danys de diversa importància per les tempestes de divendres passat. Aquesta última organització assegura que, segons una primera estimació, hi ha pèrdues globals de al voltant de 10 milions d'euros per als agricultors.

Tot i que les pluges han estat "molt beneficioses" en general per al camp després de la sequera que s'arrossega, hi ha zones on no ha plogut. Les precipitacions serviran per estalviar algun reg, recarregar els aqüífers, netejar els arbres de possibles plagues, augmentar el calibre del fruit i regenerar les pastures. Segons ha destacat La Unió en un comunicat, a la comarca d'Utiel-Requena ha unes 2.500 hectàrees danyades repartides per les localitats de Fuenterrobles, Venta del Moro (Jaraguas), Caudete de les Fonts, Utiel i Sinarcas. Les dues primeres poblacions són on més danys s'observen, amb especial incidència en vinya, ametller i olivera. En un radi de 500-600 hectàrees, els danys són del 90%, en un altre de la mateixa proporció hi ha danys del 50% i en un altre de 1.200-1.500 hectàrees són menors, d'entre un 10 a un 30%. En total es veuran afectats uns 12 milions de quilos, sobretot de raïm. 
A la Ribera Baixa, la pedra va afectar a unes 628 hectàrees de cultiu de cítrics (614) i caqui (14), centrat fonamentalment en una franja formada per les poblacions de Corbera, Llaurí i Favara. D'acord amb l'organització, s'han registrat parcel·les amb danys del 75%. 

Pel que fa a la Ribera Alta la incidència de la pedra es va situar principalment en els termes municipals de Càrcer, Cotes, Alcàntera i Beneixida, amb unes 576 hectàrees afectades (457 de cítrics i 119 de caqui). Hi ha camps amb danys que superen el 60%. En el cultiu de l'arròs, en plena sega, no es detecten danys ja que després de la pluja de divendres, dissabte i diumenge va fer sol de nou i va assecar al cultiu.

A la província de Castelló, els efectes de la pedra es van centrar en les comarques del Maestrat i els Ports. A la primera el principal focus se situa en la localitat de Sant Mateu i en menor mesura en els termes limítrofs de la Jana, Cervera o Xert. L'organització calcula que pot haver-hi unes 1.000 hectàrees afectades (850 d'oliveres i 150 d'ametllers), amb incidència de danys diferent segons les parcel.les, però una mitjana del 50%. període delicat AVA-Asaja assenyala, per la seva banda, que les produccions més afectades -cítrics, raïm, caqui i arròs- es troben en aquests moments en un "estat avançat de maduració", fins i tot en alguns casos en plena recol·lecció, de manera que els negatius efectes de la pedregada s'han produït en un període "especialment delicat i important per al bon desenvolupament de les campanyes". 

El triangle que conformen els termes de Tavernes de la Valldigna, Cullera, Favara i Llaurí ha estat una de les zones agrícoles més perjudicada, amb uns sis milions d'euros en pèrdues. Al voltant de 2.500 hectàrees van ser colpejades per la pedra, sobretot en explotacions de cítrics, on en les primeres visites de camp els tècnics han observat danys en la fusta, una forta defoliació i la caiguda de fruits a terra. El caqui, que té una pell més sensible i tendra, també ha patit desperfectes de consideració, mentre que l'arrossar ha vist com el temporal va tombar milers d'espigues, el que provocarà una minva de collita coincidint amb l'inici de la sega. 

A la Plana d'Utiel-Requena, segons l'organització, la mida de la pedra va arribar a aconseguir la dimensió d'una pilota de tennis a la franja compresa entre Fuenterrobles, Jaraguas i Caudete de les Fonts. Enmig de la verema, a falta de pocs dies per finalitzar la recol·lecció de raïm, AVA-ASAJA estima unes pèrdues de dos milions d'euros en una superfície propera a 800 hectàrees. El nivell mitjà d'afecció se situa al voltant del 70% de la collita, encara que algunes parcel·les han quedat arrasades per complet a la vista de la defoliació dels ceps i la destrossa dels raïms madurs. Altres conreus com l'ametller o l'olivera també s'han vist afectats, si bé en menor mesura que la vinya. Així mateix s'aprecien danys en infraestructures agràries, murs de maçoneria enderrocats i alguns camins que han quedat temporalment inutilitzats. L'àrea de caquis, sobretot, i cítrics que ha patit les conseqüències de la pedra a la Ribera ocupa una superfície de 800 hectàrees mentre que les pèrdues econòmiques derivades d'aquest sinistre pugen a dos milions. 

AVA-Asaja ha fet una crida a les administracions locals, autonòmiques i nacional perquè tinguen en compte aquestes inclemències climàtiques i posen en marxa "mesures que ajuden als agricultors i ramaders afectats a superar una situació cada vegada més crítica, ja que als coneguts i molt greus problemes motivats per la pertinaç sequera i la crisi de preus en els mercats se suma ara aquest episodi de pedra ". "O no plou o quan ho fa és a deshora i amb tempestes de calamarsa. Aquestes primeres pluges de la tardor no només es queden curtes per pal·liar l'extrema sequera sinó que, a sobre, han causat danys en plena recol·lecció", assegura el president d'AVA -ASAJA, Cristóbal Aguado. 

Entre les mesures que reclama l'associació es troben l'exempció de l'Impost de Béns Immobles (IBI) de naturalesa rústica, la reducció de mòduls per a la propera declaració de la renda i préstecs bonificats.

Font: el mundo
1 comentari:

Escriu el teu comentari