Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dijous, 29 de setembre de 2016

Troben dues pintures rupestres de 8.000 anys a la muntanya de les Creus de Tavernes

Hem vist a la premsa que es troben dues pintures rupestres de més de 8.000 anys a la muntanya de les Creus. Els traços estan en un abric a més de 250 metres d'altitud i reprodueixen el tronc superior i inferior d'un ésser humà.

Una investigadora de la Cova del Bolomor ha trobat dues pintures rupestres d'uns 8.000 anys, però no en l'entorn d'aquesta històrica cavitat sinó a Les Creus de Tavernes, una altra zona muntanyosa de la Valldigna. Aquestes antigues pintures s'han trobat en un petit abric situat en l'àrea d'Els Castellets, a uns 250 metres d'altitud.

Les troballes van tenir lloc el passat mes d'agost. Va ser Virginia Barciela, arqueòloga component de l'equip d'investigació de les excavacions del Bolomor, qui va descobrir aquests traços mil·lenaris. La presentació de les pintures va tenir lloc ahir a l'Ajuntament de Tavernes, on va participar Barciela. També van estar l'alcalde de Tavernes, Jordi Juan; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, i el regidor José Llàcer. Dues cavitats amb dibuixos mil·lenaris en el mateix paratge Segons l'experta, es tracta d'una troballa «molt significatiu, ja que es tracta d'unes pintures que es corresponen amb el Neolític» i, a falta d'estudis més detallats, «podrien tenir 8.000 anys d'antiguitat». 

La conservació dels dibuixos és «deficient, ja que sobre l'abric incideixen directament la llum solar i les inclemències meteorològica». Per això resulta «estrany que encara es conservin i que es faci necessari un estudi urgent per poder protegir aquest conjunt», va afegir. «És un miracle que s'hagin conservat aquestes pintures», va relatar Barciela, atès que l'abric és un petit racó «d'uns quatre metres a la paret de la muntanya». «En una petita fornícula de poc més d'un metre s'han trobat dues figures humanes amb traços molt simples que representen a dos homes», va afegir. En termes científics es tracta d ' «art rupestre esquemàtic i figures cruciformes», va afegir l'experta. En les pintures es distingeixen dues figures d'uns deu centímetres. Una té el tronc superior ben conservat i en una altra el tronc inferior, on es distingeix el dibuix del fal·lus, pel que se sap que es tracta de la representació d'un home. 

A la província de València hi ha més de 220 abrics amb pintures, però el de Tavernes és l'únic amb pintures neolítiques trobades entre les conques del Serpis i el Xúquer: «Aquest descobriment a la Valldigna és un símbol de la necessitat de conèixer el nostre passat» , va comentar l'arqueòloga, en clara al·lusió a la conveniència de realitzar més estudis de camp per intentar trobar més pintures rupestres. Al costat de les dues figures apareixen altres traçats molt deteriorats. El conjunt no s'aprecia a simple vista i només es veu davant d'un «ull expert», va detallar l'experta. Mitjançant tècniques de filtres fotogràfics s'ha aconseguit fer un primer estudi molt bàsic de les figures, donat que sobre la pedra no es distingeixen prou feines els traços prehistòrics. La importància d'aquesta troballa és singular. L'alcalde de Tavernes va apuntar en la presentació que la «Valldigna és un corredor natural important que comunica l'interior amb la costa». Vestigis com Bolomor o el Monestir de la Valldigna constaten la importància de la subcomarca com a reflex de la història antiga dels valencians. Girona, per la seva banda, va incidir en la necessitat de protegir les pintures que s'han trobat en Castellets: «Ara el que toca és que la Territorial visite les pintures i realitze els estudis pertinents per a protegir-les». Una troballa casual 

Part de l'equip de Bolomor es va desplaçar a l'agost a Castellets i l'arqueòloga es va interessar pels abrics propers. Aquí va donar amb les pintures que ara s'han presentat. El fet de trobar aquestes pintures ha estat fruit de la casualitat, tot i que la perícia dels investigadors que han visitat Tavernes ha fet possible que es detectaren els dibuixos on ningú veia res. En principi, des del consistori es va sol·licitar l'ajuda de l'equip d'investigació de Bolomor per tractar d'estudiar els Castellets per tal de veure un possible estudi per a la seva conservació. Castellets o Castell d'Alcalà d'Alfandech és una fortificació d'origen islàmic que posteriorment es va usar com a infraestructura de defensa pels cristians. Hi ha diversos elements que es conserven, fins i tot unes inscripcions àrabs. La intenció de l'Ajuntament era tractar de saber més per consolidar aquestes restes. 

Font: las provinciasCap comentari:

Publica un comentari

Escriu el teu comentari