Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimarts, 8 de novembre de 2016

Els agricultors de Tavernes no poden collir ni vendre les seves taronges

Hem vist a la premsa quel mal estat de camins de Tavernes impedeix als agricultors collir i vendre les seves taronges. 
Les vies estan tancades al trànsit per la seva perillositat i els camions dels magatzems declinen acudir a les parcel·les per carregar la producció. 

Una quinzena d'agricultors de Tavernes de la Valldigna es veuen greument afectats per la inoperància de les administracions a l'hora d'aplicar solucions. Els citricultors dels camins de la Sèquia de la Bova i el Tancat no podran vendre les seves collites i perdran tots els esforços de la campanya. 

El problema rau en l'estat d'aquests camins rurals. S'han format grans esquerdes i perilla l'estabilitat de les vies davant el pas de vehicles, especialment de camions pesats. Els magatzems de taronges no volen arriscar-se a passar per aquests camins, ja que el pas d'un camió carregat podria ocasionar el despreniment d'aquests camins que voregen el llit de canals de reg. «Fa cinc anys que patim el problema de les esquerdes i uns per altres no ens han donat una solució. Ara no volen recolectarnos les taronges i perdrem tota la campanya per un problema que ens ve sobrevingut i del qual no tenim culpa dels agricultors », comenta un dels afectats. 

Ha arribat l'hora de vendre la collita i els comerços no volen comprar les taronges d'aquestes parcel·les argumentant que és un perill portar camions carregats per aquests camins rurals. Fa uns dies els citricultors afectats es van reunir amb l'executiu local per exposar-los el problema. Després de la reunió, els agricultors no es mostraven molt satisfets i afirmaven que en la trobada se'ls havia comunicat que es denunciarien els fets, però no percebien cap solució a curt termini. 

Des de fa diversos anys aquests camins presenten un greu perill. De fet es va arribar a prohibir la circulació en els mateixos pel risc que poguessin cedir els marges de la sèquia. L'Ajuntament valler s'ha dirigit diverses vegades a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) per ser la responsable de la cadena. Fins a la data no ha rebut cap resposta satisfactòria, ja que s'argumenta des de la CHJ que no hi ha partida pressupostària per poder reparar els marges. 

Propietat dels camins.

El consistori és el propietari dels camins rurals, però els desperfectes d'aquestes vies estan motivats perquè el terreny ha cedit pel mal estat de la llera que correspon a la Confederació. 
L'alcalde va assenyalar que segons un estudi geològic encarregat a la Diputació, l'origen dels despreniments i esquerdes està al llit del riu confrontant amb aquests camins: «És la Confederació qui té les competències. Fa un any i mig ens vam reunir amb responsables d'aquest organisme per explicar-los aquest greu problema i expressar la nostra queixa per la falta de manteniment en barrancs i rius que són de la seva competència. Per dir-ho suaument van fer cas omís a aquests problemes », va detallar l'alcalde. 

Ara es tornarà a donar compte del mal estat dels camins i els marges, però els agricultors es queden sense opcions de poder vendre les seves collites i amb importants pèrdues a la vista davant la falta de solucions que es plantegen des de les administracions competents. L'alcalde de la Vall, Jordi Juan, es va reunir amb els agricultors afectats en el que va qualificar com una reunió cordial. El primer edil va assenyalar a LAS PROVINCIAS que en la trobada no hi havia solucions a curt termini per les dimensions de la problemàtica. Joan ha indicat que els agricultors demanaven que es taparen les esquerdes amb formigó: «Segons els tècnics, aquesta mesura seria contraproduent i agreujaria encara més els despreniments, ja que el subsòl de la zona és com una esponja i generaria més problemes». 

Font: las provincias4 comentaris:

 1. El problema dels agricultors vallers és el mateix que el de tots els agricultors valencians, i no és altre que el PPSOEC's amb els seus eurodiputats votant i posant trabes i destruint a la taronja valenciana. Votació rere votació en contra dels interesos dels agricultors i sempre en pro dels interesos dels intermediaris.

  ResponElimina
 2. 5 anys de govern de Jordi Juan i encara no ha trobat la solució? A que espera. Les taronges s'han de collir i els horts s'han de cuidar.

  ResponElimina
  Respostes
  1. La solución quién no la da es a quién le corresponde darla, que és la Confederación Hidrográfica del Júcar, dependendiente del gobierno central de Madrid, que como bién sabes es popular

   Elimina
 3. Pues jo ja les tinc collides i com jo molts agricultos

  ResponElimina

Escriu el teu comentari