Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dilluns, 3 d’abril de 2017

Comunicat de la Plataforma Carles Pinazo davant la proposta de l’ajuntament de València de traure a concurs el servei de recollida d’animals

La Plataforma Carles Pinazo és una entitat constituïda per més de trenta associacions que treballen en diferents àmbits per una vida digna per als animals. Entre elles hi ha protectores com Modepran, SVPAP, SPAMA Safor, Ribercan, Fauna i Flora SOS, etc. Està també representada la Federació per a la protecció i defensa de l'animal de la Comunitat Valenciana (Fedenva). D'altra banda, hi ha organitzacions més implicades en altres àmbits del benestar animal com és la lluita contra el maltractament dels bòvids i èquids com Iniciativa Animalista o la Folgança d’Algemesí. Pretenem, en la mesura de les nostres possibilitats, conscienciar a la ciutadania sobre la nostra obligació d'evitar el sofriment als animals no humans.

Després d'anys on la gestió de la recollida dels animals abandonats ha estat portada per protectores, la Regidoria de Benestar Animal de l'Ajuntament de València ha iniciat el camí de tornada al temps de les “gosseres”. És un camí cap al passat que els animals, per desgràcia, ja estan sofrint en altres poblacions del territori valencià, incloses algunes que, com a València, diuen representar “el canvi”.

Des de l'Ajuntament volen amagar aquesta regressió amb la “municipalització” com a titular. Afirmen que són serveis públics, que s'han de gestionar directament, però convoquen un concurs públic amb unes bases que trasllueixen tot el contrari. El plec de bases tècniques indica que és la persona o l'empresa licitadora qui assumeix la prestació dels serveis. Qui, per tant, recollirà als animals del carrer i qui cuidarà dels mateixos, tant en el refugi de Benimàmet com en el de Natzaret, qui atendrà al públic, qui assumirà el pla d'esterilització felina, etc. Tot això amb el seu personal i el seu equipament, com, per exemple, la flota de vehicles necessària. Ho farà, això sí, sota supervisió de l'Ajuntament, faltaria més. Però de tot s'encarregarà aquesta empresa externa, que serà la total responsable.

No estem, per tant, davant un gir cap a la gestió directa i responsable. Ho anomenen municipalització i no ho és, buidant de contingut el concepte i tractant de confondre a la ciutadania. Més encara, el concurs s'utilitza per facilitar el camí de les empreses privades que, com se sap, negocien amb la vida dels animals. És més, el plec fa referència al volum de negoci que ha de tindre l'empresa que opte al concurs. Les protectores no tenen volum de negoci, perquè no negocien amb la vida dels animals. Si l'Ajuntament volguera vetllar per la vida dels animals es recolzaria en la gestió per protectores que tenen la vida, la salut i la cerca d'un futur per als animals, com a únics objectius.

D'altra banda, l'Ajuntament insisteix que està obligat a treure un concurs públic, i que no es pot adjudicar directament a una entitat el servei. A aquesta afirmació caldria respondre que, segons hem constatat, depèn del licitant. Hem vist com s'ha adjudicat fa escassos dies, mitjançant conveni, un servei per 380.000 €, quantitat gens menyspreable i que s'aproxima a la del servei objecte d'aquest escrit.

Remarcar també que des de les associacions que treballem en protecció animal hi ha hagut intents d'establiment de diàleg per aportar la nostra experiència que han estat desatesos per l'administració. L'Ajuntament no opta, per tant, pels animals sinó per aquestes gosseres, que això sí, ara cuiden més la seua imatge i amaguen millor la seua activitat d'extermini industrial.

Per la nostra part, les persones i entitats que formem la Plataforma Carles Pinazo farem el que hem fet sempre: lluitar pels animals i els seus drets.

Plataforma Carles Pinazo

València, 31 de març de 2017

1 comentari:

  1. El que comenta la plataforma de municipalització em sona igual que ací, que gasten eixe concepte segons els convé. Un concepte que utilitzen prou per amagar la vertadera cara d'ells.

    ResponElimina

Escriu el teu comentari