Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dijous, 20 d’abril de 2017

Monica Oltra, de Compromís, espiarà als valencians per saber qui no parla català

El Conseller Marzà amb l'Alcalde Jordi Juan

El conseller catalanista del tripartit valencià, de Compromís, impulsa una mesura que ha escandalitzat a la Comunitat Valenciana: crea una oficina per denúncies en defensa del català.

Bocabadats estan els valencians davant la nova ocurrència del tripartit que governa la Generalitat, amb la presidència del socialista Ximo Puig i la vicepresidenta, Mónica Oltra, líder de Compromís.

El catalanista conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha fet honor a la seva fama en posar en marxa una polèmica iniciativa. Vol vigilar que es parle la llengua autòctona a l'Administració local (ajuntaments) i els seus ens dependents, així com en l'Administració de l'Estat i organismes vinculats a ella a la Comunitat, tal és el cas de la Seguretat Social o els cossos policials.

I més enllà encara, perquè el projecte de decret que ha elaborat Marzà per a crear l'Oficina de Drets Lingüístics (ODL) estableix que el seu àmbit d'actuació arriba també a aquells subjectes "de caràcter privat, que sent persones jurídiques o físiques, hagin perjudicat amb la seva actuació els drets de la ciutadania ", suposadament la qual parla en valencià, ja que el decret per a la creació de l'organisme no fa cap menció a una altra llengua que no sigui l'autòctona. En el cas de Compromís i Marzà, el català, ja que defensen la unitat de la llengua en detriment de la denominació de valencià.

Marzà pretén vetllar pels drets dels valencianoparlants, tant en la seva relació amb ens públics com amb persones o empreses. "En una segona fase, l'ODL oferirà a la part infractora el suport i els recursos adequats per evitar que aquests tipus de comportaments es reprodueïsquen en el futur", assenyala el projecte de la Direcció General de Política Lingüística en el preàmbul d'un articulat on es determina que el futur organisme es dirigirà a qualsevol ciutadà o propietari de comerç perquè corregisquen els fets que es denuncien, de tal manera que les persones físiques o jurídiques privades denunciades "han de donar compte de totes les actuacions correctives que emprenguen en la resposta que remeten a la ODL ".

Per la seva banda, la portaveu de justícia del grup popular a les Corts, María José Ferrer San-Segundo, va qualificar l'esborrany normatiu de Marzà com un intent de "crear comissaris lingüístics que podran, tant en l'àmbit públic com en el privat , decidir en quin idioma parlem i com parlem” amb la finalitat d'instaurar “un estat d'immersió lingüística vigilada ".

La diputada del PP va anunciar que el seu partit presentarà al·legacions davant el Consell contra el projecte, que va rebutjar considerant que l'executiu liderat per PSPV i Compromís "vol controlar fins a quin idioma parlem en la intimitat i no només quin, sinó com hem de parlar, i ens castigarà si no és botànicament correcte. És un estat d'immersió vigilada ".

Ferrer San-Segundo ha augurat que "a este pas el següent serà instaurar la policia del pensament, on el Gran Hermano ens corregirà en quin idioma hem de pensar o somiar" .

3 comentaris:

 1. Som valencians. No ens faran catalans.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Nosaltres som valencians i ells són dictadors!

   Elimina
 2. Quin empenyament en convertir als valencians en catalans! En tants problemes importants que tenim els valencians i estos partits no tenen mes que, col.locar a treballar a tots els seus i, convertirnos en catalans.

  ResponElimina

Escriu el teu comentari