Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimecres, 10 de maig de 2017

El retard d'ajudes per a netejar la muntanya dispara el risc d'incendia


La lentitud de la conselleria en concedir les ajudes demora els treballs de retirada d'arbres caiguts, que poden tardar fins a dos anys a completar-se.

Els danys causats a la muntanya pels temporals d'hivern, especialment per les fortes nevades de gener que van arribar a arrencar arbres de soca-rel, tardaran almenys dos anys en arreglar-se. A mitjans de gener la Comunitat ha registrat un fort temporal que va afectar a gran part del territori. Es van produir nevades com feia anys que no es veien. La neu i el vent van deixar un panorama desolador amb milers d'arbres caiguts, branques per terra fracturades pel pes i l'aire. Milers d'hectàrees van resultar danyades.

El Consell es va comprometre a que aquestes zones estarien netes per a l'estiu davant el perill que suposen els arbres trencats i tirats per terra per la propagació d'incendis i plagues. Ara ja està més que clar que la mesura no arribarà a temps. El president dels propietaris forestals va assenyalar que el procés està molt endarrerit i l'estiu arribarà amb la gran part de treballs pendents. «Poc es pot fer a hores d'ara», va assegurar que amb els efectius actuals i la superfície que cal netejar i restaurar «els treballs poden estendre fins casi dos anys». La situació és tal que va afirmar que «caldrà oblidar-se de plagues i incendis i veure que passa durant els mesos de més calor. Hauria d'haver-se fet abans actuant amb més celeritat. A partir del mes de maig es comença a prohibir l'ús de motoserres en les muntanyes i es limita la capacitat de treball en arbredes davant el perill de provocar un incendi, com és lògic » de manera que « s'obre un parèntesi » fins a la tardor en el qual pràcticament no s'extreu fusta dels boscos.

La mateixa Consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, va assenyalar que abans de l'estiu només es realitzaran algunes actuacions. En concret, «aquelles que hàgim vist que són més problemàtiques o es localitzin en les zones on l'acumulació de biomassa és més gran. Aquestes seran les primeres ». En qualsevol cas, Cebrián va insistir en la importància de la prevenció per evitar els incendis forestals i ha destacat que la Conselleria estava centrant gran part dels seus esforços en aquesta direcció.

Es compleixen així els pitjors pronòstics. L'estiu es tira damunt i encara no s'ha netejat el bosc. D'aquesta manera es dispara la possibilitat de la propagació de plagues i els arbres amuntegats i secs es poden convertir en combustible en cas d'incendi forestal. Això converteix les muntanyes i boscos de les zones afectades un autèntic polvorí, segons la major part de les fonts consultades.

Font: Las Provincias

1 comentari:

Escriu el teu comentari