Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dilluns, 26 de juny de 2017

Educació només ha gastat el 8% dels diners per a obres en col·legis

L'evolució del pressupost de la Generalitat de 2017 també permet concloure que el pla d'infraestructures escolars, l'instrument del Consell per eliminar barracons en els centres, avança a passos de tortuga.

Segons les últimes dades sobre l'estat d'execució dels comptes autonòmics, actualitzats fins el 31 de maig, la Conselleria d'Educació només ha gastat el 7,71% de la inversió prevista per a obres en col·legis, una xifra que cau al 4,72 % en el cas dels instituts. Com va informar LAS PROVINCIAS, la promesa d'iniciar les intervencions en 22 centres durant este any, segons el calendari de grans actuacions, no s'ha cristal·litzat, ja que no s'ha licitat cap. Només s'ha avançant en alguns estudis tècnics i en la redacció de projectes. El segon eix del pla, el llistat de col·legis amb almenys una aula docent en barracons, es troba en una situació molt similar.Quant als Ceips, les dades que publica la Generalitat estableixen que dels 99.830.000 pressupostats per a inversions reals -la immensa majoria construccions i reformes- s'han reconegut pagaments a empreses i proveïdors per valor de 7,69 (7,71 %). Aquest pas es produeix quan l'administració accepta la factura presentada. Si s'observa el percentatge de despesa compromesa -ja reservat en cas de licitacions o adjudicacions, però no realitzat- la situació és millor, ja que s'arriba al 50,3%. Cal recordar que tots els concursos d'obres actualment en marxa o adjudicats es refereixen a actuacions previstes per al 2016.

L'execució del pressupost en relació als instituts és sensiblement pitjor. Les factures reconegudes suposen un 4,72% del total (dos milions de 44,2), i les quanties ja compromeses arriben al 33,7%. Actuacions com la prevista a l'IES Camp de Túria o el nou centre del barri de Patraix, que havien d'haver iniciat el 2016, ni tan sols han sortit a concurs.

La conselleria admet el retard i el vincula amb l'herència rebuda, la manca de personal tècnic -ja corregida- i les dificultats de tramitació, encara que al·lega que hi ha trenta actuacions en construcció o en tràmits previs. Això sí, ara, a diferència del que promès fa any i mig, el compromís per a la legislatura passa per construir tots els centres íntegrament en barracons, però no els que parcialment tenen aules prefabricades.

Crítiques populars
Pel PP, en canvi, «el pla d'infraestructures de Marzà és una nova mostra de la seva inexperiència i la seva ineficàcia en la gestió», en paraules de la responsable d'Educació a les Corts, Beatriz Gascó. «Van presentar un pla sense fer una radiografia de necessitats i sense tenir clars els tràmits tècnics i pressupostaris a l'hora de realitzar un centre educatiu», va afegir. «El resultat és evident. Hi ha obres amb retards de més d'un any que no pot justificar de cap manera perquè només hi ha una raó: no sap gestionar i no executa ni tan sols el pressupost que té ». A més, va considerar «una vergonya» que es comparin amb la gestió del PP, «que va aixecar més de 600 col·legis per cobrir necessitats després de la inactivitat constructora del PSOE».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari