Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimarts, 27 de juny de 2017

La demora en les ajudes per la dependència copen les queixes al Síndic contra Oltra

En tres de cada quatre recomanacions del defensor del poble a la Conselleria d'Igualtat l'insta a resoldre de manera urgent els expedients.

Pràcticament cada dia el Síndic de Greuges rep queixes de dependents que segueixen a l'espera de rebre la prestació que els correspon per llei i que, passats els sis mesos del termini legal, segueixen sense tenir notícies de l'esmentada ajuda pública. Tant és el volum que pràcticament copen les recomanacions que el defensor del poble valencià constantment trasllada a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, reclamant que, de manera urgent, acceleri la resolució dels expedients.

En concret, de les 207 recomanacions que al llarg d'aquest any i fins al passat 14 de juny el Síndic ha traslladat a la delegació que encapçala Mònica Oltra, 156 fan referència a demores en la resolució d'expedients de dependents, el que es tradueix en tres de cada quatre apel·lacions del defensor del poble valencià a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. D'aquesta manera, la situació del present exercici continua amb la tendència de l'any passat, en què es van comptabilitzar 374 recomanacions del Síndic a Oltra, 287 d'elles per les demores (el 76,7%).

Un dels últims casos, de 13 de juny, és el d'una dona de 92 anys que a l'octubre de 2014 (fa gairebé tres anys) va sol·licitar la revisió del reconeixement de situació de dependència amb l'objectiu de percebre les esmentades ajudes «sense que fins a la data hagi estat resolt l'expedient i ni tan sols hagi estat realitzada la preceptiva valoració », apunta l'informe del Síndic. En la seva interpel·lació, el defensor del poble recomana a la conselleria que «transcorreguts ja més de 31 mesos de tramitació de l'expedient, i havent incomplert l'obligació legal de resoldre en el termini de sis mesos, procedeixi de manera urgent a la resolució de l'expedient de aquesta anciana a la qual el pas del temps disminueix encara més, si cap, la possibilitat de disposar de la prestació sol·licitada ».

No obstant això, en bona part dels casos, les esperes es remunten encara més. Com va admetre la pròpia consellera, en l'actualitat s'estan resolent expedients la sol·licitud d'presentar fa uns sis anys (entre 2011 i 2012, aproximadament). No obstant això, ha subratllat que, «quan vam arribar a la conselleria en juliol de 2015, encara vam haver de resoldre expedients de 2007». En total, la llista d'espera actual en l'àmbit de protecció als dependents frega les 30.000 persones, bé per comptar amb la valoració que els reconegui el dret a rebre una prestació, o bé amb la valoració obtinguda però a l'espera de rebre la ajuda prevista a la normativa. La vicepresidenta sempre ha ressaltat que, quan Compromís va arribar a la Generalitat, la llista d'espera superava els 46.000, de manera que en dos anys han aconseguit rebaixar-en més de 16.000, i que ja s'han incorporat al sistema uns 28.000 dependents.

Així mateix, el canvi de model que s'està implantant a aquest àmbit va provocar que es registrés «un embús» en els serveis centrals de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per aquest motiu la resolució d'expedients no hagi augmentat al ritme que pretenien els responsables d'aquest departament.

En concret, ia 31 de maig, la Comunitat acumula més de 18.000 dependents a l'espera de la valoració (la diferència entre les sol·licituds i les resolucions) i prop de 14.000 que, després de superar tots els tràmits, no estan cobrant la prestació (la diferència entre beneficiaris amb dret a rebre-la i els que realment compten amb ella), segons dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

1 comentari:

  1. Estem poc aviats els valencians en tots estos, menudees politiques per a la gent necessita!

    ResponElimina

Escriu el teu comentari