Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimecres, 15 de novembre de 2017

Els pares hauran de pagar el cost de les extraescolars de la jornada intensiva

Un any i mig després d'aprovar l'ordre que regula la jornada escolar en Infantil i Primària, i quan ja quasi la meitat (el 48%) dels col·legis públics de la Comunitat i amb prou feines un 3,7% dels concertats concentren les classes a horari matinal, la Conselleria d'Educació té previst introduir canvis substancials en la norma. El primer i fonamental és que el pròxim curs 2018-19 passarà a ser de pagament l'hora i mitja d'activitats extraescolars gratuïtes que estan obligats a oferir tots els centres amb horari intensiu per als alumnes de famílies que no puguen replegar els alumnes abans de les 17 hores.

L'esborrany de la nova ordre que el departament del conseller Vicent Marzà presentarà demà dijous als sindicats docents que componen la Taula Sectorial -Stepv, CC OO i UGT- elimina la paraula «gratuïtes» de les extraescolars que estan obligats a oferir els col·legis amb jornada contínua i que són voluntàries per a les famílies. La nova redacció d'este punt estableix que estes activitats «no tindran caràcter lucratiu», el que obre la porta al fet que els centres docents puguen cobrar a les famílies com a mínim el cost d'estes extraescolars.

A més, a continuació, s'afegeix un nou paràgraf que fixa que la Conselleria d'Educació «establirà les mesures necessàries per garantir que cap alumne o alumna quede exclòs (d'estes extraescolars) per motius econòmics». Este aclariment, segons fonts del Stepv, aplana el camí «a la subvenció» d'estes activitats, cosa que el sindicat majoritari en l'ensenyament públic ve demandant des que la conselleria permet la jornada matinal.

Fins ara Educació s'havia negat a permetre extraescolars de pagament en l'hora i mitja que hi ha entre el final de menjador i les 17 hores. Moltes Ampa i les empreses d'este sector ho reclamen amb l'argument que obligar a tornar els xiquets a les 17 hores per fer extraescolars de pagament (anglès, informàtica ...) no tenia sentit. No obstant això, la conselleria explicava que esta circumstància generaria desigualtats entre les famílies que poden pagar i les que no.

D'altra banda, la possibilitat que es bequen estes extraescolars crea un greuge comparatiu respecte als xiquets que estudien en col·leges amb jornada de matí i vesprada, que no rebrien esta ajuda. No obstant això, en els pressupostos de 2018 de la conselleria no hi ha a hores d'ara cap partida per subvencionar extraescolars.

Un altre aspecte polèmic que es corregeix ara és que es talla la possibilitat que els col·legis on els pares no aproven el canvi d'horari (es necessiten el 55% de sís del total del cens de pares i mares) puguen repetir any rere any la votació , el que fractura la comunitat escolar. Ara, tant si s'aprova o no el canvi horari, no es podrà repetir la votació fins que hagen transcorregut tres cursos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari