Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dissabte, 25 de novembre de 2017

La meitat del Consell planta a Les Corts amb el recolçament de Compromís

PP, PSPV, Cs i Podem lamenten una absència que permet a quatre consellers eludir el control de la Cambra fins a, almenys, gener.

Al Consell li costa arrancar i acabar el curs a Les Corts. Passa cíclicament. En l'inici de cada període parlamentari (gener i setembre) i a la seua culminació (desembre i juliol) els membres del Govern valencià s'esborren del parlament. La meitat de l'Executiu autonòmic no acudirà a l'últim ple de novembre, que també serà l'últim ordinari d'este any. En desembre, la Cambra se centra en els pressupostos de la Generalitat. D'esta manera, quatre consellers i el president de la Generalitat, Ximo Puig, s'eviten el control de les Corts fins a, almenys, gener, en el supòsit que en el primer mes de l'any es programe alguna sessió parlamentària, cosa que no passa sempre.

Els socorreguts «motius d'agenda» serviran perquè siga l'última vegada que la meitat del Consell haja d'atendre les queixes de l'oposició, a la qual en els últims plens se li ha unit Podemos. En el ple de la setmana que vé no acudirà ni el president ni els titulars d'Economia, Educació, Sanitat i Justícia. Cinc de deu.

Quatre consellers i Puig 

Només Compromís es va posar de costat del Consell davant l' espantada a Les Corts. Els grups parlamentaris de PP, Cs i Podemos protestaren per l'absència de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; el d'Educació, Vicent Marzà, la de Sanitat, Carmen Montón, a més del cap del Consell, Ximo Puig, que s'absentarà del ple per un viatge amb empresaris a Canadà al qual també assistirà Rafael Climent, titular d'Economia. 

Per part del PSPV, el seu síndic, Manolo Mata, va tornar a dir el mateix que a octubre, quan es va produir l'última fugida massiva de consellers. El portaveu socialista va assegurar ahir que les absències li semblaven «malament», i va considerar que els membres del Govern valencià han de «prioritzar el calendari parlamentari», que es fixa amb mesos d'antelació. Tanta anticipació en la previsió de les dates dels plens no és suficient per quadrar les agendes ni és suficient per al síndic de Compromís, Fran Ferri, que va defensar les absències. 

A Ferri li va entrar per una orella i li va ixir per l'altra el criteri del mateix Govern valencià, que en gener de 2016 va establir en les seues relacions amb les Corts que «la planificació de l'agenda dels membres del Consell i dels alts càrrecs es realitzarà prioritzant les seues obligacions parlamentàries». Doncs no. Puig i Climent es trobaran els dies durant els quals se celebra el ple del 28 i 29 de novembre en una missió comercial a Canadà, mentre que la resta de consellers han al·legat diferents motius d'agenda per no acudir a les Corts. 

Falta de previsió 

Compromís considera que les absències són «justificades» i «prioritàries». No ho veu així Podemos. La diputada podemista Fabiola Meco ha recordat que els consellers sabien de la celebració del ple de finals de novembre i que no és la primera vegada que es donen a la fuga. Fa mes i mig ja va passar, sense anar més lluny. En 2016, el PP va escenificar la seva protesta per estes absències cícliques. La portaveu adjunta del PPCV, Eva Ortiz, ha manifestat també la seua queixa per estes absències ja que els plens «estan fixats amb antelació, de manera que poden planificar l'agenda». Ortiz ha subratllat el cas de Climent, que en el ple d'esta setmana havia de respondre a una pregunta i a una interpel·lació dels populars i tampoc va anar: «És un despropòsit, una burla i falta de serietat i responsabilitat. Climent no ve perquè no vol ». El viatge a Canadà de Puig suposarà que no se celebre la sessió de control al president, de manera que dels cinc plens ordinaris d'este cicle parlamentari (des de setembre fins a desembre), el cap del Consell s'absentarà de dos, i no són tres perquè fa dos mesos Podem es va sumar a Ciutadans i PP per prescindir de les seues iniciatives parlamentàries, que havia estat la raó esgrimida per proposar que el president també es lliurés d'una sessió de control que finalment sí es va celebrar. Des Cs, la seua síndica, Mari Carmen Sánchez, va manifestar el seu «malestar» perquè l'absència dels consellers «impedeix la tasca de fiscalització de l'oposició».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari