Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dilluns, 4 de desembre de 2017

3.000 polseres per un desfibril·lador

Hem vist a la premsa que la idea va sorgir després de participar al programa Salut Escola de la Conselleria d'Educació Tavernes. Alumnes i professors de l'IES Jaume II "El Just» promouen la venda de polseres a tres euros per poder sufragar un aparell que pot salvar vides en cas d'una parada cardíaca. Amb un simple gest, el d'adquirir una polsera, es pot salvar una vida. Això és possible gràcies a la iniciativa que parteix des de la direcció de l'IES Jaume II «el Just» de Tavernes de la Valldigna i que pretén vendre 3.000 polseres per, amb els diners recaptats, poder adquirir un desfibril·lador que serà instal·lat a les dependències del centre educatiu. Xavi Estruch, vicesecretari de l'institut, va explicar a Diari de Girona que el principal objectiu és que «aquest IES compte amb aquest aparell que pot salvar una vida». Després d'abordar el programa Salut Escola, a instàncies de la Consellleria d'Educació, des del centre valler es va estudiar la possibilitat de comptar amb aquest desfibril·lador, tot i que l'adquisició del mateix havia de córrer del seu compte. 
Acostumats a les estretors econòmiques, des del centre van pensar que una bona idea per sufragar l'aparell seria la de «promoure aquesta campanya amb la qual, per tres euros per polsera, hem d'arribar a les mil polseres per poder tenir aquest aparell que pot salvar una vida », indicava Estruch. El docent ha assenyalat, a més, que «la comunitat educativa està responent satisfactòriament però necessitem més implicació de la societat en general, ja que va a ser la ciutat la qual es beneficie que l'IES Jaume II el Just tinga aquest aparell», comentava. El programa Salut Escola ha possibilitat conèixer en cada un dels centres de la Comunitat Valenciana les malalties més importants que tenen els alumnes com asma, epilèpsia, diabetis o una altra classe de malalties que necessiten d'una atenció específica. «Creiem que aquest és un gran treball que s'ha realitzat des del centre de Salut de Tavernes de la mà de Xavier Camarena, que ens ha portat a voler comptar amb el desfibril·lador, ha assenyalat Estruch. Els avantatges de poder comptar amb el desfibril·lador en aquest centre educatiu seran així mateix beneficioses per a la ciutat en general en tant que, per exemple, si a una persona en un radi proper a l'institut Jaume II se li ha d'atendre amb aquest artefacte per haver patit una aturada cardíaca, des del 112 es derivarà la urgència al propi centre escolar, "amb el que és una qüestió que tots col·laborem". De moment, les polseres es venen al centre educatiu, però s'estudia la possibilitat de poder ampliar els punts de venda a llibreries o edificis oficials «estem estudiant les possibilitats però l'important és que tots es consciencien en la necessitat que una polsera que es compre servirà per salvar una vida ». El següent pas serà que responsables del centre aprenguen a utilitzar el desfibril·lador per poder recórrer a ell en cas que fos necessari en alguna ocasió. 
Els alumnes de l'institut valler de secundària són els primers que s'han sumat a la iniciativa i col·laboren adquirint les polseres.

7 comentaris:

 1. Habrá gente mucho mas especializada ante una emergencia de esta clase, que en el IES Joume II el Just.
  Zapatero a tus zapatos, los Profesores a enseñar que luego en las pruebas del PAU, se ve como funciona lo que han aprendido los alumnos, este Instituto no quedo de los primeros.
  Así que acuda al Médico que el sabrá que diagnosticarle.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Antes de nada muchas gracias por la crítica constructiva, siempre se aprende de ellas.
   En este caso, creemos que el proyecto para recaudar fondos para el desfibrilador no es solo un objetivo si no también un proceso de aprendizaje a distintos niveles. Los alumnos se motivan para conseguir un fin solidario, aprenden a organizarse y ganan habilidades sociales. Algo que desde el instituto creemos que complementa a su aprendizaje más teórico en las aulas. Este tipo de iniciativas no impide que desde el instituto se siga trabajando por unos mejores resultados en las pruebas del PAU, eso es algo que todos queremos.

   Con respecto al desfibrilador, forma parte de una red que puede ayudar a personas del pueblo a salvar su vida en un momento dado. No solo para la gente del instituto. Además aprovecho para decir que el desfibrilador es semiautomático lo que puede hacer que alguien que no es un médico pueda salvar la vida de otra persona.

   Xavier Estruch.

   Elimina
  2. Estes coses millor no haver d'utilitzar-les pero si es presenta la situació millor que estiga.

   No obstant supose pel comentari anteriorque et refereixes que a la persona que li salve la vida, i a la seua familia, el que més li preocuparà serà la nota de selectiu d'aquell que la fet funcionar, no? Espere que no el necessites de tota manera al Jaume II el Just, els professors i qui siga necessari estarem desitjant ajudar-te a tu i a tots els que s'acosten per alli. A pesar de ser professor et puc assegurar que si necessites ajuda urgent et ficarem el desfibrilador i el que calga.

   P.D. tranquil@ que també avisarem al metge.


   Elimina
  3. Estaria bé que abans d'escriure coses així, haguera buscat què és un desfibril.lador, com funciona i perquè serveix. És tan simple com posar un jupetí i prémer un botó. Busque a google "desfibrilador salva vida noticias" i trobarà com aquesta eina no és per a metges únicament; ha salvat vides a farmàcies, estacions d'autobusos, centres esportius, centres comercials i més. Sols espere, de tot cor, que la notícia quede en una "xirigotada" d'un centre educatiu, que aquesta campanya sols servisca per concienciar l'alumnat (açò ja ho hem aconseguit) i que mai tinga que utilitzar-se.
   Pel que diu de les PAU, hi ha un refrany molt valencià: què li fa el rabo per a córrer?
   Si vol adquirir una polsera, estan a la venda a la consergeria del centre i a establiments del poble.
   Arcadio Andrés

   Elimina
  4. Ego, me, mei, se dan matriculas sin merecerlas, y las clases de Ingles empiezan cuando les da la gana, y en Religión sin Profesor, normal

   Elimina
  5. Bon dia:
   Afortunadamente en Tavernes y, en concreto en nuestro centro, hay una tanda de alumnos brillantísimos a los que estamos orgullosos de enseñar. La normativa en torno a las matrículas de honor está muy perfilada por Conselleria y se dan las que se merecen. Ojalá pudiéramos dar más porque hay alumnos inolvidables que se las merecen muchísimo.

   En cuanto a las clases de Inglés, sólo tiene que personarse y en el IES le daremos la información y las explicaciones pertinentes. Afortunadamente, vivimos en un sistema democrático y, si no está de acuerdo en algo, puede utilizar las vías de queja que la Administración ofrece.

   Y sí. Estamos sin profesor de Religión. Consejeria es consciente como lo es también el organismo episcopal que adjudica al interino sin oposición y nosotros no podemos hacer más que reclamarlo y encargarnos de nuestros alumnos como profesores de guardia.

   Las notas de la PAU suben o bajan dependiendo de muchos factores que sería muy extenso discutir aquí, pero le aseguro que nos dejamos mucho trabajo, mucho tiempo y mucha ilusión en conseguir hacer de nuestros alumnos ciudadanos completos y educados en la libertad, el respeto y el pensamiento crítico.

   Le insto a presentarse al Consell Escolar y tomar parte activa de los órganos de acción del IES. Es un magnífico sitio para trabajar para solucionar las carencias que se puedan observar y que se deseen corregir. Educar es un trabajo de todos y todos podemos formar parte activa de la comunidad educativa trabajando por mejorarla de una manera constructiva.

   Un saludo

   Elimina
 2. Es del tipus de coses que millor no haver-les d'utilitzar mai de la vida. No obstant, donat el cas supose que tots agrairem tindre prop en un moment de necesitat.

  Per cert, si algú aplega a utilitzar-ho estic segur que el que més li importarà es la nota del selectiu de qui li ha salvat la vida. Tant eixa persona com la familia primer preguntaran això per saber si li donen les gràcies.

  ResponElimina

Escriu el teu comentari