Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimecres, 24 de gener de 2018

El Consell pretén cobrar als veïns un nou impost mediambiental

La revisió del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIR) és una de les grans apostes de la Conselleria de Medi Ambient per a esta legislatura. La previsió inicial era que s'aprovés l'any 2017 i entrara en vigor en 2018. No ha sigut així. La modificació d'este document, a més, encara es troba en les seues fases inicials.

La Conselleria de Medi Ambient ha inclòs en l'esborrany preliminar del PIR la possibilitat de crear un impost autonòmic que no apareix en el document base aprovat el 2013 sobre la gestió de residus. Esta taxa pretén cobrir «els nous costos d'amortització i explotació dels Consorcis de residus i ens locals supramunicipals de gestió».

El pla argumenta que el nou impost es deriva de «l'entrada en vigor sobrevinguda del nou paquet d'economia circular de la Unió Europea» i manté que amb això es pretén contribuir «a un finançament adequat dels serveis públics de valorització i eliminació de residus urbans ».

El nou impost s'afegirà als que ja existixen. Actualment els veïns paguen al seu ajuntament una taxa de fem per les despeses que suposa la recollida de residus urbans. A més, en alguns plans zonals es superposa un altre gravamen pels costos del tractament i transport de les escombraries. La pretensió del Consell és, d'esta manera, impulsar un més.

La creació d'esta nova taxa respon a un dels criteris bàsics que sostenen la revisió del PIR impulsada per la Conselleria de Medi Ambient: el principi que qui contamina paga. D'acord amb ell, «els costos de gestió dels residus recauen sobre el posseïdor o el productor del producte del qual procedeixen», en este cas, tots els veïns de la Comunitat.

Sistema de dipòsit
L'esborrany del PIR evidència que els redactors del document són perseverants. No satisfets amb la paralització de la implantació del sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos (SDDR) ordenat per la titular de la Conselleria de Medi Ambient, Elena Cebrián, intenten utilitzar el pla rector dels residus per impulsar aquesta iniciativa tot i l'obert rebuig dels empresaris, l'oposició del PSOE i les reticències expressades pel president de la Generalitat, Ximo Puig.

El sistema implica que l'usuari paga un sobrecost en la compra d'un producte (una ampolla d'aigua, un refresc, un suc ...) que se li retorna quan torna l'envàs al comerç en les millors condicions possibles. D'esta manera, es redueix la generació de residus, ja que el recipient no es rebutja sinó que es facilita la reutilització.

L'intent de posar en marxa este sistema va generar una forta polèmica, ja que es va trobar amb l'oposició frontal dels empresaris i el mateix president de la Generalitat va haver d'intervenir. La consellera de Medi Ambient va anunciar al juliol que la implantació del sistema es paralitzava per afavorir el diàleg.

La implantació d'este sistema va ser impulsat pel secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Àlvaro,  i pel director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer. Tots dos se situen a l'entorn d'Els Verds-Equo, un dels partits que integren Compromís. El projecte, en canvi, no va comptar amb l'aval del PSOE, els seus socis de govern i la implantació del SDDR va generar friccions entre els integrants del Consell.

Ara, els redactors del PIR utilitzen el document per tornar a la càrrega i intentar la posada en marxa del sistema de retorn de forma indirecta.

FONT: Las Provincias

1 comentari:

  1. Si home. Com no paguem prou...Taxa municipal, aument del rebut del reciclatge i ara aço.
    Aixi es rescaten a les persones, deixantles netetes.

    -Llengonissa al Cel-

    ResponElimina

Escriu el teu comentari