Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


divendres, 2 de febrer de 2018

Alts lloguers dels locals comercials


Hem vist a la premsa la fuga de comerços al mercat de Tavernes pels alts lloguers de locals del centre urbà.

Els amos de pimes prefereixen pagar entre 63 i 170 euros per un lloc municipal i no els 600 o 800 euros que costa un baix.

La imatge del mercat municipal de Tavernes s'ha transformat en els últims mesos. Als habituals parades de fruita, verdura, carn i peix, s'han unit ara nous espais on es poden comprar articles de merceria, bosses i complements o roba de xiquets.  Un nou escenari que arriba provocat pels elevats preus de lloguers al centre urbà del municipi i per la quantitat de llocs lliures en el mercat. 

Aquesta infraestructura municipal, que anys enrere penjava gairebé el cartell de complet amb nombrosos llocs de productes alimentaris té en l'actualitat la meitat dels seus llocs buits, prop d'una quinzena. Els elevats preus dels locals del nucli urbà han beneficiat el mercat que està ressorgint amb l'arribada de nous negocis gràcies a la quantitat de llocs disponibles. Els preus d'aquestes casetes varien segons l'espai que ocupen, ja que hi ha locals amb diferents mides. El cànon mensual d'aquests llocs varia entre els 170 i els 63 euros. Un preu assequible i a l'abast de molts autònoms que decideixen emprendre una nova aventura empresarial. 

Una cosa gairebé impensable a les zones més cèntriques del municipi valler, com el passeig del País Valencià on arrendar un baix comercial costa entre els 600 i 800 euros. L'activitat comercial del municipi s'està reactivant lentament amb l'obertura de botigues horari matinal Un dels negocis que han aterrat recentment al mercat municipal és una merceria. Just davant de dues carnisseries, el client, a l'entrar per una de les portes laterals es topa de front amb una imatge més no estranya: hamburgueses i pollastres a un costat ia l'altre extrem fils de cosir i cremalleres. Dulce, la propietària d'aquest negoci, va explicar a LAS PROVINCIAS que va optar per ocupar un lloc en el mercat «davant els alts preus que es demanaven per llogar un local a la zona centre de Tavernes». «Al mercat estic als matins amb la venda de cara al públic i per les tardes em porte les tasques de costura i els arranjaments a casa dels clients que vénen a l'establiment», va apuntar l'empresària. La propietària va assenyalar que es mostra molt satisfeta amb el seu nou negoci i va assegurar que li funciona bé la botiga. 

Una altra recent incorporació a aquesta infraestructura municipal és un negoci d'articles de xiquets, que també ven bijuteria, bosses i complements. Un establiment que abans de mudar-se ocupava un local comercial al carrer Ramón i Cajal, davant d'una de les entrades del mercat municipal. Un dels avantatges i inconvenients, segons es mire, de tenir el negoci en aquest recinte és l'horari d'obertura. El mercat municipal de Tavernes obri de dilluns a dissabte només als matins, encara que gran part de l'any també obre les portes les tardes de divendres. Per als nous emprenedors, la jornada matinal suposa tindre un horari en el qual poden conciliar la vida familiar i laboral, grans beneficis per als empresaris emergents. La qualitat dels productes, el tracte personal i la proximitat són els avantatges competitius que ofereix el mercat davant les grans superfícies. 

Aquests casos són noves fórmules que se sumen al tradicional mercat per tal de trobar un forat i donar una sortida laboral a qui s'embarca en una nova aventura empresarial. L'activitat comercial a Tavernes s'està reactivant lentament després de la dura crisi dels últims anys. Això no obstant, hi ha importants problemes que s'observen en les principals artèries comercials de la localitat amb la quantitat de locals disponibles, encara que la veritat és que s'estan obrint noves botigues, però també tanquen moltes altres i ha un canvi constant de negocis en els locals cèntrics. A les zones de l'avinguda Germanies i avinguda de la Valldigna dels lloguers poden rondar els 600 euros. Un preu que frena moltes idees de nous emprenedors que veuen una despesa massa elevat per arrencar un projecte empresarial. En la indústria local succeeix una cosa semblant. Des de fa dècades que no hi ha nous polígons industrials. Els que hi ha estan ocupats o les parcel·les i naus estan molt cotitzades. De vegades, massa per a les possibilitats de nous emprenedors.

Font: las provincias

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari