Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


divendres, 23 de febrer de 2018

Mor Eduardo Chova Ortiz, empresari valencià fundador d'Asfalts Chova


L'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna li va rendir aquest mes un homenatge per la seva dedicació i aportació a la ciutat.

La localitat de Tavernes de la Valldigna va acomiadar ahir a un dels seus més il·lustres veïns. L'empresari Eduardo Chova Ortiz va morir envoltat dels seus, després d'una llarga malaltia.
El llegat d'Eduardo Chova és ric, tant en l'àmbit empresarial com en el personal. Ell va ser l'impulsor de la multinacional Asfalts Chova i la seva vida mostra un bon exemple de treball, superació i esforç que li ha valgut un gran reconeixement. No en va, el mateix consistori de Tavernes li va retre el passat 5 de febrer un homenatge al ple municipal per la seva dedicació i aportació a la seva ciutat.

En l'actualitat, Asfalts Chova situada a Tavernes és una empresa internacional, present en més de 45 països, i amb una plantilla que supera els 150 treballadors. Però tot va començar amb l'esforç de l'empresari ara mort i del seu pare, quan tots dos venien asfalts de forma itinerant en els anys 40.
Eduardo Chova tenia només 13 anys quan va començar a acompanyar el seu progenitor en el negoci de l'asfalt. Pare i fill van veure una oportunitat i van comprar una caldera amb la qual es desplaçaven de ciutat en ciutat. Venien a peu d'obra asfalt que preparaven en cada construcció. Amb un carro portaven la caldera i la llenya. D'aquesta manera es van obrir pas a ciutats com Gandia, València, Oliva o Alzira, fent la barreja d'asfalts per a terrasses o teulades.

La visió empresarial d'Eduardo Chova el va portar a veure més enllà. A la dècada dels 50 van abandonar el treball de forma itinerant i van començar a fer làmines impermeabilitzants en la seva pròpia planta situada a Tavernes de la Valldigna. Arribats els 60, Asfalts Chova es va expandir a nivell nacional i va començar a vendre a Madrid, Barcelona o Sevilla. Fins que el 1974 va arribar un gran moment per la mercantil, després d'aconseguir fer la seva empresa internacional obrint fàbriques a Equador i Portugal.
Acompanyat de la seva esposa, Isabel, van aconseguir que els seus productes estigueren presents a tot el món, fent contractes tan representatives i importants com la Tower Bridge de Londres.
Eduardo Chova ja descansa, però queda el seu exemple de persona oberta a tot tipus d'idees, optimista, amb un caràcter senzill i una gran energia.
Asfalts Chova ha arribat a la seva tercera generació, destacant per la seva innovació i excel·lència. Com a referent queda el llegat del fundador que amb 85 anys seguia visitant la fàbrica dia a dia i en el seu haver destaca l'orgull d'haver fet una gran aportació a la societat.

1 comentari:

Escriu el teu comentari