Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dijous, 15 de març de 2018

La festa de la Valldigna es celebra per primera vegada en 20 anys sense la presència de Tavernes

La decisió de l'executiu local d'abandonar la Mancomunitat trenca l'esperit impulsat pel moviment cívic a la fi dels anys 90.

La Valldigna es prepara per celebrar la seua festivitat la setmana que ve i ho farà en esta edició amb l'absència de la capital, Tavernes, qui no serà present en els actes després de la seua ixida este any de la Mancomunitat. La programació d'esta edició, que se celebrarà del 23 al 25 de març, no compta ja amb l'Ajuntament de Tavernes qui ha desaparegut dels cartells dels actes oficials, on només són presents els escuts de Simat, Benifairó i Barx.

Esta situació arriba després de dues dècades, ja que fa anys que totes les localitats van decidir impulsar el moviment cívic La Valldigna aprofitant el 700 aniversari de la seua fundació. A la fi dels anys 90 es va reactivar la consciència de la Valldigna, però en l'actualitat, les relacions entre els municipis que la formen no travessen el seu millor moment. I és que sense estar present en esta celebració, es parlarà molt de Tavernes estos dies i de la seua absència.

l govern de Tavernes va decidir deixar l'ens encara que de moment no s'han resolt tots els tràmits necessaris perquè isga de l'entitat. El que és un fet consumat és que Tavernes no està present en els actes de celebració.

Reivindicació

Hui 15 de març és el dia oficial de la Valldigna, però sempre s'ha celebrat el primer cap de setmana després de Falles per no solapar actes a la vall. Va ser en 1298 quan el rei Jaume II lliurava a Fra Bononad de Vila-seca del que seria la Valldigna perquè fundés un monestir. El 1998 la identitat dels valldignense va prendre embranzida. Els municipis de la vall es van unir per reivindicar la Valldigna en un moviment cívic sense precedents que pretenia posar en relleu la història, la cultura i el patrimoni d'esta subcomarca.

Ara, els municipis implicats en la festivitat, Benifairó, Simat i Barx, ja han donat a conèixer la programació dels actes que serviran per posar de rellevància el Dia de la Valldigna.

Actes culturals

La programació s'iniciarà el dia 23 de març amb la inauguració de l'exposició 'No tindrem pau després de dir la guerra' al refectori del Monestir de Santa Maria. A les 20 hores es presentarà el llibre 'Misteris a la Valldigna' de Sergi Fem Terreta a l'almàssera del cenobi valldignense.

La programació de la jornada acabarà a les 22 hores amb una visita teatralitzada nocturna al monestir amb el títul 'A la recerca de la relíquia Perduda'.

l dissabte 24 s'inaugurarà un mercat d'artesania i productes locals que romandrà obert a les portes del cenobi fins a les 22 hores. També es realitzaran tres passis de la visita guiada 'Descobreix al Monestir' a les 11, 12 i 13 hores. Ja a la tarda, Joan Giner impartirà una xerrada sobre el valencià de la Valldigna a l'almàssera. A partir de les 18 hores s'ha previst l'actuació de rock dels grups No Name i Caps Solts a la Font Gran. A les 19 hores, però en els jardins del cenobi de Simat, actuarà la formació Marjal Groove.

La XXIII 'Marxa amb Torxes' arribarà al monestir aproximadament a les 20 hores, on es llegirà un manifest. La marxa cívica partirà de Tavernes a les 18 hores.

Per la seva banda, el diumenge 25 la programació s'iniciarà amb una passejada de la dona a les 9.30 hores des del monestir fins a la Font Menor de Simat. Mitja hora més tard obrirà de nou les seves portes el mercat d'artesania.

L'acte institucional del Dia de la Valldigna s'ha previst a les 11.30 hores a l'església del monestir i li seguirà l'actuació d'Elies Monxolí amb un conte musical. Igual que el dia anterior, hi haurà visites guiades al monestir a les 11, 12 i 13 hores. Per a aquestes visites gratuïtes cal reservar plaça al telèfon 962.811.636.

A les 12.30 hores hi haurà teatre infantil a la Font Gran de Simat i la jornada finalitzarà amb una actuació de l'orquestra Wonder, també al centre de la localitat, a partir de les 17.30 hores.

2 comentaris:

  1. A este doble jota (Jordi Juan) y toda su pandilla este día les sienta fatal, no aparece ningún catalán en la entrega de la Valldigna, ahí esta la razón de salirse de la Mancomunidad.
    Si en Tavernes se hiciera arroz como en los años 50, el doble jota (Jordi Juan) seria capaz de intentar cambiar el himno de Tavernes por la canción els segadors, menos mal que no va a conseguir su sueño, dentro de poco elecciones y volveremos a la normalidad.

    ResponElimina
  2. I Tavernes sense fer cap celebració. Es com si la ciutat de València no celebrara el 9 d'Octubre.

    ResponElimina

Escriu el teu comentari