Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


divendres, 13 d’abril de 2018

La lentitud d'Educació deixa als investigadors sense 6,3 milions d'ajudes en 2017

Els pitjors pronòstics dels investigadors valencians que fa als ajuts d'infraestructures i equipament de R + D + i per 2017 s'han complert. La Conselleria d'Educació va realitzar esta convocatòria amb un pressupost de 7,4 milions d'euros dels que finalment només s'utilitzaran 1,1 milions.

El motiu? La impossibilitat dels equips investigadors de justificar l'execució dels projectes en 2017 pels terminis límits provocats per la direcció general d'Universitats, dirigida per Josefina Bueno. Aquests ajuts, emmarcades en el Programa Operatiu Feder 2014-2020, tenen una assignació per a infraestructures i equipaments d'investigació per import de 42,3 milions d'euros, quantitat que es finança al 50% entre la Generalitat i la Unió Europea.

No obstant això, en 2017 estos ajuts no han tingut pràcticament repercussió en la investigació valenciana. El problema és que totes les peticions concedides per a equipament que tingueren un valor superior als 209.000 euros havien d'exir a concurs públic però la resolució definitiva de les ajudes es va publicar el 22 de desembre de 2017 tot i que la convocatòria va sortir al març, vuit mesos abans. El concurs comporta un procés d'uns tres mesos que, evidentment, retardaven l'adjudicació fins ben entrat l'any 2018, quan la convocatòria deia clarament que l'activitat dins de la subvenció ha d'executar-se el 31 de desembre de 2017.

"No són ajudes d'efecte incentivador"

Des del departament de Vicent Marzà es resten culpa. "Tal com s'estableix a la convocatòria d'ajudes publicada al març de 2017, l'activitat objecte de subvenció havia de executar-se des del 1 de gener de 2017 fins al 31 de desembre de 2017, independentment de la data en què es resolga la convocatòria. estos ajuts no són d'efecte incentivador: es pot executar l'activitat abans de la resolució de concessió d'ajudes ", asseguren des d'Educació.

Malgrat la seua postura actual, les queixes dels investigadors a la direcció general d'Universitats van portar a Educació a demanar a la direcció general de Fons Europeus de la Conselleria d'Hisenda una pròrroga de les justificacions de les subvencions més allà de 2017 que finalment no va ser concedida.

De les sis entitats beneficiàries -cinc universitats i el Consorci ValSpace-, tan sols la mitat va justificar la realització de l'activitat subvencionada per un total de 1,1 milions d'euros mentre que l'import assignat, però que no ha pogut executar-se, s'acumularà a la programació pressupostària de pròximes convocatòries. No obstant això, la convocatòria de 2018 tan sols tindrà un pressupost de 8,5 milions.

"La Generalitat no perd el cofinançament, l'import de les ajudes que no es justifique en termini quedarà disponible per a convocatòries futures", asseguren des de la Conselleria. No és el que opinen des de les universitats, els qui no descarten intentar posar-li solució per la via judicial. I és que esta situació s'ha produït amb més ajudes, com les dedicades a projectes d'investigació emergents on es va calcular una pèrdua de 87.311,21 euros per tan sols tindre els investigadors dos dies de termini entre la resolució definitiva i el termini de justificació.

La convocatòria de 2018 serà plurianual

Per intentar evitar esta situació la convocatòria de 2018, publicada al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el 28 de març de 2018, tindrà un caràcter plurianual, de manera que l'objecte de les ajudes podran executar fins a octubre de 2020. El pressupost total serà de 8,5 milions d'euros, un 15% més de la quantia que es va destinar per a aquestes ajudes en 2017.

L'import d'ajudes concedit per a cada projecte en cadascuna de les anualitats d'execució de l'activitat serà superior a 100.000 euros mentre que la quantia màxima que es pot concedir és d'un milió d'euros per a la totalitat de l'ajut mentre que els projectes hauran de enquadrar-se en un dels eixos prioritaris del desenvolupament de l'estratègia RIS3-CV.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari