Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dissabte, 12 de maig de 2018

La comissió Passeig de Tavernes, primera de la Safor a llevar la banda de fallera

La proposta, que té un caràcter estètic, va sorgir d'un grup de persones d'aquesta entitat i va ser confirmada majoritàriament per l'assemblea

En un moment en què creix el debat sobre si les falleres han o no de lluir una banda quan desfilen amb el vestit regional, el difícil és trobar la primera comissió que faça el pas de donar-li la volta a les tradicions i atrevir-se a retirar un element que en el col·lectiu faller ja s'havia assumit amb total naturalitat com una part més de la indumentària.

La falla Passeig de Tavernes de la Valldigna, que el 2019 celebra el seu 35 aniversari, ha decidit que, a partir d'ara, les falleres de la seua cort d'honor deixaran de lluir les bandes que, bàsicament, serveixen per a acreditar a l'entitat a la qual pertanyen.

La mesura va ser aprovada fa unes setmanes per part de l'assemblea de la comissió. La proposta, segons va explicar ahir a aquest diari el president, Sergio Espinosa, va eixir de part d'un grup de falleres, que considera que els vestits llueixen millor sense aquesta peça, que normalment, almenys a la capital de la Valldigna, llueix la «senyera» quan es tracta d'una dona sense càrrec i la bandera d'Espanya en el cas de les falleres majors. La iniciativa, que no anava a l'ordre del dia, sinó que va eixir durant el torn de precs i preguntes, va ser confirmada per àmplia majoria dels presents.

Espinosa aclareix que la retirada d'aquest símbol té un caràcter «exclusivament estètic» i funcional, ja que, com apunten els promotors de la proposta, aquest element tapa la «joia» i altres complements de la indumentària que mereixen lluir més. A més, quan plou i la banda es mulla, pot tacar la tela del vestit, que és molt més delicada al contacte amb l'aigua.

Sergio Espinosa apunta que «si la majoria de les falleres i fallers donen suport a aquesta mesura, jo també». Indicava que «l'assemblea és sobirana i en conjunt pren les decisions que afecten el funcionament de la comissió».

Actualment no hi ha cap altra comissió a Tavernes ni tampoc a Gandia ni a Oliva que haja pres la decisió d'eliminar la banda. Sí que és cert que és una qüestió que les entitats, amb l'arribada de les noves generacions, estan començant a plantejar-s'ho de forma més seriosa, encara que fins ara cap s'havia decidit a fer el pas. Caldrà veure si es produeix un efecte dòmino i a la Passeig li segueixen altres o si aquesta entitat, que aglutina uns 350 fallers i falleres, es queda com una «rara avis» en el col·lectiu festiu.

En substitució de la banda, les falleres de la Passeig de Tavernes lluiran una «caram» o «escarapel·la», una mena de llaç amb teles de diferents colors i ornamentació i una xapa que pot contenir l'escut de la falla.

Els homes sí que es lleven el faixí

El reglament de la Junta Central Fallera obliga a l'ús de la banda a les falleres però també del faixí amb l'escut per als homes.

No obstant això, l'evolució no ha estat igual en el cas d'ells i elles.

En la indumentària dels homes ha acabat per desaparéixer el faixí amb l'escut, fins i tot en la mateixa ciutat de València, i ha estat substituït de forma natural per la faixa més tradicional. Ja ningú troba a faltar aquell cinturó que canviava de color segons el càrrec. En canvi, la majoria de comissions segueix obligant a les seues falleres a anar abillades amb la banda. En els últims anys, moltes han demanat, almenys, poder triar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari