Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimecres, 6 de juny de 2018

El PSOE retira l'esmena al Senat que donava més finançament a la Generalitat este any

El senador socialista, Joan Lerma.
El flamant Govern encara per estrenar de Pedro Sánchez no es mullarà amb dos qüestions valencianes prioritàries en els pressupostos generals de l'Estat de 2018. Els socialistes han retirat la seua signatura de les dos esmenes impulsades pel PSPV als comptes de Mariano Rajoy que versaven sobre la finançament autonòmic i sobre el Transport Metropolità de València. Tampoc han presentat les seues esmenes individuals que van ser tombades al Congrés i que, a priori, anaven a registrar de nou a la cambra alta, ja que la seva intenció ara és aprovar els comptes d'aquest any elaborades pel PP sense cap modificació.

Segons fonts consultades per València Plaza, els socialistes no han mantingut la seua rúbrica en les esmenes conjuntes presentades al costat de Podem i Compromís. Amb això, no només retiren la seua signatura de l'esmena que exigia al Govern central la inversió de 38 milions d'euros per al Transport Metropolità, sinó també la que se centra en l'articulat dels PGE d'enguany que exigia el compromís de crear un fons Transitori de Finançament Autonòmic.

Un fons que garantiria que les comunitats autònomes infrafinançades disposessin dels recursos addicionals "derivats del nou model de finançament amb efectes des del 1 de gener de 2017" -data de l'última Conferència de presidents- i que permetria a la Generalitat valenciana que presideix Ximo Puig disposar de més finançament este any.

Convé recordar que este fons va ser fins i tot una de les demandes de l'executiu valencià a l'ara exministre Cristóbal Montoro. A l'abril de 2017, al final d'una reunió de la Comissió Mixta Consell-Corts per a la reforma del sistema de finançament, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic del Botànic, el socialista Vicent Soler, va reclamar a l'anterior Govern del PP un Fons Transitori de finançament en 2017 per assegurar el nou finançament a les comunitats fins a l'aprovació del nou model.

Tampoc instarà al Govern

L'esmena guardada al calaix, a més, instava al Govern -abans de Rajoy, ara de Sánchez- a impulsar "la posada en marxa dels acords sobre finançament autonòmic assolits en la Conferència de Presidents" i a "negociar amb totes les comunitats autònomes de règim comú un nou sistema de finançament "que garantira la" igualtat i suficiència financera ", així com que corregís els dèficits de finançament. En este sentit, la motivació de l'esmena assenyalava que les autonomies havien incomplit el seu objectiu de dèficit "a causa de la forta caiguda dels seus ingressos". Entre elles, la Comunitat Valenciana.

Així mateix, també emplaçava el Govern central a encarregar a la Comissió d'Experts analitzar els dèficits generats per l'actual sistema de finançament "a fi de proposar, si escau, els mecanismes de compensació que preveu la LOFCA" (Llei Orgànica de Finançament de les CCAA). És a dir, a buscar un mecanisme de compensació del deute generat per aquesta infrafinançament.

Fonts oficials del PSPV assenyalen este diari que prenen esta decisió després de l'anunci de Sánchez de respectar els Pressupostos aprovats "per responsabilitat de Govern", el que implica que el grup socialista al Senat tampoc present ni done suport cap esmena. Si bé adverteixen que la intenció és començar a treballar "com més prompte" en els comptes del pròxim exercici, on reivindicaran "l'agenda valenciana".
Estes dos esmenes en clau valenciana van ser presentades en el seu dia al costat de Podem, soci parlamentari del Botànic, i Compromís, que forma part de l'Executiu valencià. Dos grups parlamentaris que mantindran la reivindicació entre els seus modificacions als comptes.

De moment, el PP, que té majoria al Senat i ocupa la presidència de la Mesa, ha ampliat el termini per presentar esmenes fins el proper dilluns 11 de juny. Fins eixe  moment, també els populars adverteixen que presentaran modificacions als seus propis comptes, encara que no revelen si alguna anirà dirigida al transport metropolità o el finançament autonòmic, o incloure algun text en sintonia amb algunes de les esmenes conjuntes de Compromís i Podem en clau valenciana.

Delicada situació per Ximo Puig

La resposta que va oferir el nou president del Govern, Pedro Sánchez, al portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, quan este li va preguntar per la reforma del sistema de finançament dijous passat en cas d'arribar a la Moncloa, va deixar freda tant a la bancada de la coalició valencianista, com a les forces polítiques que sustenten l'Executiu del Botànic.

El secretari general dels socialistes va assumir que no havia estat capaç d'obrir el calendari del finançament, almenys, en els propers mesos perquè no existien els "vímets" necessaris perquè ixguera endavant de la reforma. És a dir, va recórrer a un argumentari similar a l'empleat en els últims mesos per l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que va demanar una "falta de consens" amb els noms del futbol i la rosa per a qualsevol canvi.

La rèplica oral no va ser l'única contestació del nou Executiu a l'exigència principal en l'agenda valenciana que, precisament, ha defensat amb vehemència durant aquesta legislatura el president de la Generalitat i secretari general dels socialistes valencians, Ximo Puig.

La retirada del suport dels socialistes a la modificació que reclamava una millora del finançament després de tres anys, marcànsela com a prioritat a l'agenda valenciana i com a principal exigència del Govern del Botànic en el primer símptoma de la delicada situació del nou Govern central i el Consell que presideix Puig, i que, a més pot deixar descol·locat Compromís en tant que els valencianistes van donar el seu suport al candidat socialista.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari