Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


divendres, 29 de juny de 2018

Tavernes va silenciar l'aparició d'una caravel·la portuguesa a la platja la nit de Sant Joan

Entrador on va ser trobada la caravel.la la nit de Sant Joan. LP
Uns xiquets la van trobar a l'arena i la Policia Local i Protecció Civil van acudir per retirar-la del fem però no va acordonar la zona per evitar el perill.

Una caravel·la portuguesa va aparèixer varada a la vora de la platja de Tavernes la nit de Sant Joan. Una aparició, que malgrat que tres dies abans s'havia detectat la presència d'este hidrozou a la costa vallera, no es va donar avís als banyistes. Ni tampoc posteriorment quan dilluns passat es van trobar dos exemplars més.

L'Ajuntament no ha informat fins a la data de l'aparició d'esta caravel·la portuguesa, tot i que tant Policia Local com Protecció Civil van acudir fins al lloc, però sí que fonts municipals van reconèixer ahir a LAS PROVINCIAS l'aparició d'esta falsa medusa dissabte passat .

Segons testimonis presencials, uns xiquets van trobar el hidrozou a la vora de la platja cap a les vuit de la vesprada al tram del litoral comprès entre la plaça de Alcudiola i el carrer Pintor Ribera. A estes hores, molts veïns i turistes ja estaven acampats a la sorra esperant per sopar i mullar-se els peus a la mitjanit. Va ser una d'aquelles persones que després de fotografiar la falsa medusa i comprovar amb la imatge que es tractava d'una caravel·la portuguesa, qui va donar la veu d'alarma als agents.

Minuts després, diversos policies locals, així com membres de Protecció Civil es van presentar al lloc per comprovar la veracitat dels fets que una persona havia detallat. Els agents van trobar la caravel·la portuguesa a l'interior d'una paperera de color blau situada al costat de la passarel·la d'accés a la platja a l'entrada del carrer Pintor Ribera. Fins les papereres la van transportar els mateixos menors que l'havien trobat a la riba.

Els llargs tentacles sobresortien de la paperera i molts curiosos es van acostar fins allà per poder observar de prop aquest hidrozou que porta setmanes alarmant als banyistes de la Comunitat Valenciana. De fet, diversos d'ells van immortalitzar amb els seus telèfons mòbils la caravel·la portuguesa.

Segons diversos testimonis presents a la platja en aquell moment, els agents, amb l'ajuda de Protecció Civil, van retirar l'exemplar de les escombraries i la van guardar en una bossa de plàstic. Posteriorment es van anar del lloc amb la caravel·la portuguesa.

Des del govern reconeixen que es va optar per no informar perquè la qüestió «s'havia quedat en un assumpte intern». Segons fonts municipals hi ha un document elaborat per la Policia Local que ells denominen com «novetat» que certifica l'aparició del hidrozou i l'actuació dels agents.

Segons estes mateixes fonts municipals, l'Intendent de la Policia Local va valorar «la proporcionalitat de les mesures» i va considerar que «dir a les vuit de la vesprada amb la festa que hi havia a la platja que s'havia trobat una caravel·la portuguesa hagués creat més alarma en lloc de protegir del risc ».

Estes mateixes fonts asseguren que «no es van prendre mesures perquè la festa era a la sorra i no en l'aigua». A més, afegeixen, «el perill era a l'aigua i no hi havia motius per clausurar la platja». Malgrat tot, asseguren que esta troballa sí que es va posar «en coneixement del servei de socorrisme perquè l'endemà, com marca el protocol habitual, supervisessaren la platja com a mesura de prevenció».

En el moment en què van succeir els fets, passades les 20 hores, ja no estava actiu el servei de salvament, que és a qui li correspon donar les ordres per permetre o no el bany. En tota cas, i encara que no hi ha l'obligació, s'hauria d'haver acordonat la zona afectada com a mesura de precaució per la perillositat, ja que segons els experts, els tentacles són molt fràgils i es trenquen amb facilitat i el contacte amb estos trossos poden provocar també picades greus.

El protocol sobre les caravel·les portugueses que s'està duent a terme a la Comunitat València assenyala que la bandera vermella s'hissa quan es detecta la presència de dos o més exemplars de caravel·les portugueses, mentre que si només apareix una, se senyalitza amb bandera groga per advertir els banyistes de la precaució. A més, igual que es va veure dilluns a la platja de Tavernes, s'acompanya d'una bandera blanca amb el dibuix de dues meduses com a símbol d'alerta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari