Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimecres, 4 de juliol de 2018

Els regidors de Tavernes decidiran el premi a la crítica local de les falles


Un membre de cada partit de la Corporació municipal formarà el jurat que avaluarà el treball de les comissions. La gestora de la Federació de Falles aprova les primeres bases que regulen este banderí malgrat que s'està lliurant des de fa més de deu anys.

Les Falles de Tavernes de la Valldigna ja disposen, per primera vegada, d'unes bases sobre les que avaluar el premi a la crítica local que apareix en els monuments. Encara que este guardó es lliura des de 2007, mai s'havia establert un criteri objectiu per dirimir quina comissió era la que millor havia treballat cada any l'humor sobre els temes que afecten el municipi. Una persona designada per la Junta Local Fallera recorria tots els barris, inspeccionava els monuments i els cartells que acompanyen al "ninots" i decidia.

A partir d'este any, s'estableixen una sèrie de paràmetres el més objectius possibles. La principal curiositat en les bases aprovades pels presidents de les comissions en el si de la Junta Gestora que regeix ara mateix la Federació de Falles (FdF) de Tavernes és que el jurat el formarà un membre de cada un dels partits polítics que formen actualment la corporació municipal: Compromís, PP, PSPV i EUPV. El principal requisit que han de complir és el de no formar part de cap comissió fallera de la ciutat.

Així, per tant, els propis regidors es converteixen en jutge i part, ja que seran ells mateixos els encarregats de valorar les seues pròpies accions, majoritàriament des del govern però en alguns casos també en el paper d'oposició, i decidir quina de les sis comissions de la ciutat critica millor els seus "pífies" i, a més, ho fa d'una forma més original i cridanera. Es tracta d'una fórmula no gaire utilitzada, ja que en la majoria dels casos són persones designades per les juntes locals les que formen este jurat.

En certa manera, els edils es donaran "un bany de realitat" recorrent els casals fallers i, almenys, tindran la possibilitat de palpar el sentir dels fallers i falleres, que, al final, és el de la majoria dels veïns i veïnes de la localitat. Alhora, tindran l'opció de apuntar-ho en la seua llista de demandes de cara a preparar les seues propostes per a les eleccions que se celebren només dos mesos després.

Les persones que siguen escollides pels partits visitaran les sis demarcacions de la ciutat de forma lliure i sense previ avís per després oferir la seua valoració sobre el treball dels fallers i falleres a l'hora d'elaborar la part més crítica dels monuments.

I és que, a més del contingut dels escrits, la Federació de Falles donarà a partir d'ara una major importància a la presentació dels cartells i la utilització d'elements complementaris per a fer-les més cridaneres. Per exemple, el mateix text que conté les bases apunta que "no és igual imprimir un foli A-4 en negre sobre blanc, de fer un fons diferenciat per a cada cartell o pintar les lletres a mà".

La mateixa Federació de Falles anima, al seu torn, al fet que s'utilitzen "ninots" personalitzats de polítics o altres personalitats, com passa a Gandia o València, per exemple. Estes recomanacions, apunten, "fa que vaja evolucionant la manera de presentar la crítica".

FONT: Levante-EMV

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari