Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dilluns, 23 de juliol de 2018

Tavernes seguirà tenint «bous»

Per tercer any consecutiu, la penya del municipi i una empresa organitzaran les celebracions en una plaça mòbil i sense ajuda municipal - Els veïns van decidir que l'ajuntament no pagara celebracions.

L'alcalde Jordi Juan en els Bous al Carrer de Tavernes.


Els veïns de Tavernes de la Valldigna als quals els agraden els «bous» tindran l'opció de poder disfrutar de la seua passió un any més. La penya taurina «Bous a la Vall», al costat d'una empresa privada, es troben ja ultimant els detalls per a l'organització dels festejos, que tindran lloc, com en els dos anys anteriors, en una plaça mòbil.

Així, el municipi valler es consolida, al costat de Simat, com un dels dos únics de la comarca de la Safor que seguirà comptant, almenys un any més, amb aquest tipo de celebracions.

Els responsables del col·lectiu organitzador han explicat a Diari de Girona que en els propers dies presentaran la sol·licitud dels permisos que ha de concedir l'ajuntament. La plaça s'instal·larà en un terreny privat que es busquen els mateixos promotors, que no comptaran amb cap recurs municipal segons el mandat que els veïns van fer el consistori a través d'una consulta ciutadana en 2016.

De moment, se sap que els «bous» se celebraran tots els dies de festes. És a dir, el cap de setmana del 7 al 9 de setembre, amb una aturada fins al següent dijous, dia 12, quan es reprendrà la programació fins al diumenge 15 de setembre.

Un representant de la penya taurina vallera va explicar que en la programació, a més de les tradicionals vaquetes, s'inclouran concursos d'acrobàcies i retallades però no «bou embolat», una activitat que no s'ha inclòs mai des que la iniciativa privada va tornar a fer-se càrrec de l'organització d'esta activitat.

Així, als actes que haja preparat el departament de Festes que dirigeix ​​l'edil Encar Mifsud, se sumarà esta iniciativa, que compta amb un gran nombre d'adeptes a la població.

Tavernes és un municipi amb llarga tradició a «bous al carrer». Les festes han viscut diferents etapes al llarg de les dècades. A principis i mitjans del segle XX, l'ajuntament organitzava «bous al carrer» al carrer Major. Després es van traslladar a una plaça mòbil a la zona de Marjaletes. Allà, encara que de forma intermitent, es van estar organitzant durant anys els festejos taurins.

El 2011, amb l'arribada de Compromís al Govern local, en aquell cas gràcies a un pacte amb el PSPV i EUPV, la iniciativa privada va deixar d'organitzar esta activitat per desavinences amb l'ajuntament. Llavors, el consistori, després de la pressió popular, va optar per recuperar la vella tradició que els veïns desafiessen als bous a la via pública. Es va agafar com a emplaçament del carrer Major, com antany, amb notable èxit de públic. Anys més tard, els festejos es van traslladar a un tram del carrer la Barca. El 2015, amb la majoria absoluta de Compromís, davant el creixent sentiment animalista, el govern va organitzar una consulta ciutadana per saber si els veïns volien o no «bous al carrer» pagats amb diners públics.

Per pocs vots de diferència, els veïns van optar per eliminar esta festa. Això donava pas a dues opcions: O abandonar els festejos o que els organitzés la iniciativa privada. La penya, que s'havia format per assessorar i donar suport al consistori durant els anys de recuperació de «bous al carrer», no es resignava a quedar-se sense la seua tradició i des 2016 ve organitzant. La llei obliga l'ajuntament a concedir la llicència si l'empresa compleix amb tots els requisits.


Font; Levante-EMV

1 comentari:

  1. Tavernes ha tenido siempre la tradición de Bous al Carrer, paso ha hacerse en plazas portátiles, pero continua con la tradición.
    Ya para fastidiar la Fiesta a el alcalde comunista que malgastaba el dinero de Tavernes, hizo una especie de quemadero de leña gigante en el sitio donde ubicababan la plaza portatil, se hizo un gran gasto que luego fue derribado para hacer la actual casa de la cultura.
    Aparecen Compromis y Comunistas y se empeñan en destruir todas las costumbres de un pueblo.
    ANIMO PEÑA TAURINA, mantengamos las costumbres de Tavernes, y si algún Edil se presenta a ver las vaquillas, haced para que paguen la entrada como todos.

    ResponElimina

Escriu el teu comentari