Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dimarts, 28 d’agost de 2018

La falta d'ambulàncies causa demores de dos hores en l'atenció a domicili


Les mostres de malestar per la retirada del transport sanitari per als professionals d'atenció domiciliària no cessen. Esta vegada ha sigut el sindicat mèdic CESM el qual de nou va tornar a referir la situació i va denunciar demores de dos hores en l'atenció a pacients en el seu domicili «davant la manca de transport per al personal sanitari«.

L'escenari en el qual ara es troben els professionals va portar al secretari general de CESM, Andrés Cánovas, a reunir-se ahir amb les responsables d'Assistència Sanitària i Recursos Humans de la Conselleria de Sanitat. L'objectiu de la trobada, com van assenyalar des de la formació era abordar el que qualifiquen de «caos» en l'àmbit de l'assistència a domicili.

La reunió va incloure també la sol·licitud per part de Cánovas d ' «una solució en un termini de 15 dies«, després d'una nova reunió que Cánovas va acordar ahir celebrar amb Sanitat la propera setmana. Les raons que van portar a Cánovas a plantejar la seva sol·licitud es troben a les demores que han observat en el servei des que el passat dia 1 entrés en vigor la mesura i que com va apuntar Cánovas «són de fins a dues hores».
La situació en què es troben els metges es va desencadenar quan es va deixar de facilitar el transport als metges dels Punts d'Atenció Continuada. La decisió de retirar aquesta prestació va arribar acompanyada de la indicació per part de conselleria als departaments de salut de «solucionar el problema pel seu compte». Entre les alternatives s'apuntava «des utilitzar el vehicle particular del metge, fins a anar a les visites en cotxes elèctrics». Ara, amb la mesura ja en marxa, Cánovas va posar ahir sobre la taula els problemes que la seva aplicació està generant, amb conseqüències per als professionals i per als pacients. «L'ús del vehicle propi comporta nombrosos riscos, com que està donat d'alta com a ús particular i no professional, no està adequadament identificat i no pot ser utilitzat per transportar el material sanitari», com va explicar el secretari general del sindicat mèdic. Els professionals, tal com va assenyalar Cánovas a través d'un comunicat, davant el nou model s'enfronten «a situacions d'estrès, que s'uneixen al cansament acumulat i hi ha més risc de patir un accident»

Raons dels retards
A tot això s'uneix «la dificultat per localitzar alguns domicilis i la distància entre ells», del que es deriven principalment els retards en l'atenció domiciliària. El malestar generat ja s'ha traduït en accions com campanyes de recollida de signatures. Cánovas va puntualitzar que «només a Alacant ja s'han recollit més de 4.000 signatures de metges en contra de la situació». El secretari general de CESM va recordar que «el termini màxim establert per la Inspecció de Treball és el 15 de setembre», de manera que esperen que amb anterioritat a aquesta data, el que des d'aquesta formació sindical qualifiquen de «caos», s'hagi solucionat . A mitjans de juliol ja es va conèixer la disposició del departament que dirigeix ​​Ana Barceló.
El plantejament contemplava que cada departament de salut decidís de quina manera cobriria la retirada de les ambulàncies per a l'atenció a domicili. Ja en aquell moment van sorgir les crítiques de professionals, formacions sindicals i partits polítics. La Conselleria de Sanitat va explicar llavors que després de l'entrada en vigor del nou contracte de transport sanitari, donarà resposta a les necessitats de desplaçament dels professionals mentre s'estudia una resposta global.

Des del departament autonòmic també van apuntar en aquest moment que de manera «immediata, es va a desenvolupar un contracte de lloguer de vehicles o ús de taxis per facilitar els trasllats», van concretar. Per a això, es convocarà un procés de contractació obert i ajustat a la normativa vigent, segons la necessitat de cada departament.

L'1 d'agost es va posar en marxa el nou sistema sense que passades tres setmanes les crítiques i queixes hagi cessat. Ahir, com s'ha apuntat, el secretari general de CESM va sol·licitar una solució, a més de denunciar les demores. Altres formacions sindicals, com UGT, també han denunciat davant de la Conselleria de Sanitat el problema. Dilluns van presentar un escrit en el qual traslladaven el seu malestar i sol·licitaven mesures perquè s'apliquin mesures per solucionar el problema. El sindicat Csif també ha mostrat aquesta setmana la seva oposició a les «retallades» i va anunciar la convocatòria d'una concentració de protesta davant de la Conselleria de Sanitat el proper dia 4.

FONT: https://www.lasprovincias.es/valencia/falta-ambulancias-causa-demoras-20180823103253-nt.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari