Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dissabte, 4 d’agost de 2018

La justícia absol l'exregidor del PP de Tavernes del frau de l'escola taller

L'Audiència Provincial considera que Antonio Bono «no era sabedor» que signava contractes d'alumnes inexistents. Les condemnades són la directora i dues de les monitores dels cursos


 L'exregidor del PP de Tavernes de la Valldigna, Antonio Bono, ha estat absolt del delicte continuat de falsificació de documents públics del qual l'acusava la Fiscalia per la gestió d'una escola taller en què es va inscriure a 23 alumnes ficticis durant la seva etapa al capdavant del departament de Foment de l'ocupació.
 El ministeri fiscal demanava dos anys de presó per a l'exregidor en considerar que era partícip del frau. La justícia, però, exculpa Bono en considerar que "no era sabedor» de la trama per la qual sí que han estat condemnades la directora del programa formatiu, Sofia RB, com a principal autor dels fets, ia dos de les professores, Rosa Mª BB i Esther MM l'audiència provincial de València els imposa dos anys de presó per a la principal responsable i nou mesos per a les dues col·laboradores. La sala, per la seva banda, també absol Salvador F. V. i M. Lourdes P. S., funcionaris de l'Ajuntament de Tavernes i del Servef respectivament.
 Els fets es remunten a l'any 2004. El consistori valler va rebre una subvenció de més de 900.000 euros del Servef per desenvolupar un taller d'ocupació del qual es beneficiarien 40 veïns a l'atur. Una comissió mixta formada pels funcionaris va ser l'encarregada de contractar a la directora del curs i l'equip docent. Posteriorment, aquesta mateixa comissió va avalar, mitjançant la signatura de l'acta, el llistat d'alumnes inscrits que, segons es desprèn de la sentència a la qual ha tingut accés aquest diari, havia elaborat la directora i els seus col·laboradors. En la primera fase del taller hi havia 18 noms ficticis, als quals posteriorment es van sumar altres quatre per a la segona i una més per a la tercera. El tribunal considera que els representants de l'ajuntament i el SERVEF van signar el document sense conèixer aquest fet, reafirmant-se en que havien rebut el llistat ja elaborat per part dels docents.
 Després de la denúncia presentada per UGT contra la directora, les treballadores, els funcionaris i el regidor, la primera va reconèixer els fets i va explicar que les signatures d'assistència dels alumnes ficticis «van ser emplenades per ella». En alguna ocasió, les altres dues condemnades, professores de l'escola, també es van encarregar de falsificar les rúbriques. Ho van fer «a les ordres de la directora i sent coneixedores de la simulació», indica la sentència.
 Al regidor, Antonio Bono, que llavors ostentava un important nombre de carteres sota el mandat d'Eugenio Pérez com a alcalde, l'acusaven de ser coneixedor i partícip del sistema. Aquest regidor, com a representant de l'administració que va rebre la subvenció, va ser l'encarregat de signar els contractes de les 23 persones inscrites de forma fraudulenta en el curs.

El tribunal considera que resulta «raonable» que Bono «confiava» en les llistes d'alumnes que li va lliurar la directora del taller, de manera que «no es pot afirmar categòricament que fos coneixedor que tots aquests contractes i documents corresponien a inscrits inexistents», indica la resolució judicial.
 De fet, el regidor, segons es recull en el mateix document, va obrir un expedient d'informació reservada quan es va assabentar de les irregularitats en el curs, va acomiadar a diversos dels implicats, va tornar els diners al SERVEF i va posar els fets en coneixement de la Fiscalia perquè els investigués.
 Com a dada curiosa, la sentència revela que, al principi, Bono va arribar a un acord amb la Fiscalia mitjançant el qual acceptava la pena «per recomanació del seu advocat». No obstant això, el tribunal indica que ho va fer «a contracor», com ho demostra el fet que seguís en el judici. La sala, davant d'aquesta evidència, va decidir jutjar la seva actuació.
 Dotze anys d'angoixa
 Ahir, en conversa amb aquest diari, l'exregidor popular es mostrava «satisfet» que es posi fi a «dotze anys d'incertesa». Al seu entendre, la sentència «confirma el que jo sempre he defensat, que no sabia res de tot allò». Diu que «he pogut aguantar tot aquest temps gràcies a la meva família i amics, que m'han donat suport».
 Recorda que va prendre mesures de forma ràpida quan es va assabentar dels fets i assegura que, malgrat tot, «tornaria a actuar de la mateixa manera».


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari