Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dilluns, 3 de setembre de 2018

El veto de les ambulàncies tensa la relació de Primària amb el CICU


La qüestionada decisió de la Conselleria de Sanitat de prohibir des del passat 1 d'agost que els metges que cobreixen les urgències domiciliàries d'atenció primària es desplacen a les cases dels pacients en les ambulàncies de Transport No Assistencial (TNA) ha generat més d'un conflicte este estiu. Tant, que la direcció del Servei d'Emergències Sanitàries ha amonestat als centres de salut de la Comunitat Valenciana per requerir les ambulàncies d'atenció urgent (SAMU i SVB) coordinades des del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU) per traslladar pacients als hospitals.

Según ha advertit la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), «la tensió s'ha generat a l'hora de valorar quin tipo d'ambulància es precisava per traslladar el pacient a un hospital, donat que es va a les cases sense ambulància com es feia abans ». Cal recordar que a la ciutat de Castelló, el personal sanitari -facultativo i enfermero- es desplaça en un Vehicle d'Intervenció Ràpida (VIR) conduït per un tècnic sanitari, però no preparat per portar al malalt a hospital, si es fa necessari. En altres municipis de la província i de la resta de la Comunitat, els facultatius van en taxi o en els seus cotxes particulars. 

El responsable de Sanitat de CSIF a Castelló, Vicente Navarro, ha explicat a EL MÓN que «els ha molestat que els metges hagin sol·licitat al CICU el desplaçament d'una ambulància de Suport Vital Bàsic (SVB) o un Servei d'Atenció Mèdica d'Urgència ( SAMU), i que en arribar al domicili, l'equip sanitari considerés que el trasllat podria haver-se realitzat amb una TNA ». Carta de reprocheAnte la carta de retret que s'ha remès des del servei d'Emergències Sanitàries a cada departament de salut, Navarro surt en defensa dels facultatius d'Atenció Primària i adverteix que «és lògic que davant possibles dubtes respecte a la valoració d'un diagnòstic , se sol·liciti el transport sanitari urgent ». Ara bé, diu «entendre també que en el CICU estiguen preocupats per la sobrecàrrega de demanda, en veure ocupades les seues ambulàncies, pensant que haurien d'estar lliures per si sorgeix una emergència major».

Amb tot, des de la Central Sindical carreguen contra la Conselleria de Sanitat i Salut Pública. «Si la Conselleria no hagués alterat el dispositiu tal com venia funcionant per atendre les urgències a domicili, res d'això estaria passant». «Han desencadenat un conflicte innecessari», apunta Navarro. I és que els facultatius de primària s'han «ofès» respecte al fet que s'haja qüestionat la seua professionalitat a l'hora de sol·licitar un vehicle medicalitzat, «mentre les ambulàncies TNA, de manera incomprensible, segueixen estacionades a les portes dels centres de salut que compten amb Punts d'Atenció Continuada (PAC) i sense donar servei »per la seua banda, des de la Conselleria es van limitar a respondre a EL MUNDO que« s'estan celebrant reunions de manera constant per estudiar les diferents solucions plantejades i la seua adaptació a cada departament de salut en funció de les seues necessitats ».A més, per tal de resoldre definitivament els problemes que ha generat l'aplicació estricta de la llei en relació al fet que el personal sanitari no pot traslladar-se en ambulància als domicilis dels pacients, van avançar a este diari que «el proper 15 de setembre hi ha convocada una taula tècnica per abordar aquesta qüestió» per la conselleria que dirigeix ​​la socialista Ana Barceló. De fet, responsables de la Conselleria han mantingut «una trobada amb els responsables departamentals sobre el transport sanitari i desplaçament de professionals de cada departament», segons han respost les mateixes fonts a preguntes d'este rotatiu sobre l'enfrontament obert entre dos dels diferents recursos sanitaris de la xarxa pública valenciana.

FONT: EL MUNDO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari