Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


divendres, 5 d’octubre de 2018

A l'ajuntament se li va oblidar la Llei d'Accessibilitat

Hem vist aala premsa:  Escala al cel: 40 esglaons per accedir als nous nínxols de Tavernes.
No és una "Escala al cel" (Led Zeppelin) però gairebé. 40 esglaons cal pujar per accedir als nínxols de Tavernes de la Valldigna. A l'ajuntament se li va oblidar la Llei d'Accessibilitat.
El govern de Compromís del municipi de Tavernes de la Valldigna ha donat el vistiplau a la construcció de 60 nínxols a la part més inaccessible del cementeri municipal de la localitat, i no ha previst que molta gent gran o amb mobilitat reduïda tindrà difícil poder arribar.

Per accedir als nous nínxols s'ha de pujar una escala de 40 graons o pujar, si no, una costa, que està dissenyada perquè els cotxes de difunts s'acosten els nínxols, però que no disposa de les condicions tècniques necessàries perquè accedesquen per ella les persones, ja que no hi ha barana ni espais delimitats a la calçada per a l'accés de vehicles, persones o cadires de rodes.

El malestar entre els habitants de Tavernes és més que evident i els familiars, majoritàriament persones grans o amb problemes de mobilitat, no volen enterrar allí als seus difunts perquè els és impossible accedir a aquesta zona.

L'Ajuntament s'ha gastat en l'obra de construcció dels nínxols un total de 99.583 euros -IVA inclòs- als quals s'han sumat altres 16.000 euros en l'execució de la rampa d'accés. És a dir, s'ha invertit gairebé 116.000 euros en una obra que impedirà a molts ciutadans poder visitar els seus difunts.

L'executiu diu que els nínxols seran accessibles

L'executiu de Tavernes ha manifestat al respecte que fa mesos que treballa per habilitar una partida de crèdit que permeta completar les obres d'ampliació i millora del cementeri. El govern de Compromís confia que el romanent de tresoreria dels pressupostos siga positiu i poder dedicar part d'aquest superàvit a rematar el projecte amb un ascensor, però fonts municipals consultats per ESdiarioCV han confirmat a aquest diari que "no hi ha ascensor previst a curt termini ni tampoc està prevista, de moment, la creació d'una passarel·la accessible que connecte l'entrada principal del cementeri amb la nova zona de nínxols, possibilitat que també va arribar a estudiar-se en un primer moment ".

La construcció d'aquests 60 nous nínxols s'ha dut a terme deixant greus barreres arquitectòniques totalment insalvables per a gent gran - que són les que més s'acosten al camposanto- i per a persones amb mobilitat reduïda. No obstant això, l'alcalde de Tavernes de la Valldigna i diputat autonòmic, Jordi Juan, va prendre la decisió juntament amb el seu equip de govern d'ampliar el cementeri en alçada perquè era més factible i més ràpid que dotar el recinte d'una major superfície en el lateral ; i alhora ha apuntat que l'actual pla general del cementeri necessitaria modificar-se per l'ocupació dels terrenys confrontants.

"Falta de planificació"
Per als populars de Tavernes de la Valldigna aquest projecte "té molt poc sentit comú", segons paraules de la portaveu del PP a la localitat, Eva Palomares. "La gent no entén com es poden fer les coses tan malament i que calga pujar gairebé 40 graons per arribar als nínxols o que l'alternativa siga una rampa amb un gran pendent sense respectar barreres arquitectòniques", apunta Palomares.

A més, la portaveu popular comenta que "Compromís porta gairebé vuit anys al govern i no ha planificat amb temps aquesta actuació. Per no desenvolupar el que està previst per a l'ampliació del cementeri en el pla general ens trobem amb un nou despropòsit i un edifici surrealista i inaccessible ".

"Compromís, que governa amb majoria absoluta, diu que hi ha un projecte per fer accessible aquesta zona però no hi ha data per a la seva construcció perquè encara no està ni acabat ni licitat. No entenem com s'han atrevit a fer els nínxols abans de les obres d'accessibilitat ", diu Eva Palomares. I afegeix" hem demanat informació i no ens agrada el que hem vist. Només hem vist un dibuix, perquè no és ni projecte, i no està ni desenvolupat ni valorat econòmicament ", valora Palomares.

En el passat ple municipal del dia 1 d'octubre, els populars van intentar explicar les deficiències de l'edifici, però l'alcalde va tallar la intervenció de la portaveu popular impedint que acabara la seva exposició. "Intentem demanar que el Govern abordara d'una vegada l'ampliació del cementeri conforme està prevista en el pla general i deixen de complicar la vida a la gent. Esperem que descarten ja la política dels pegats i els nyaps que s'ha demostrat que no beneficia els ciutadans ", comenta Eva Palomares.

Al vídeo de la sessió plenària municipal celebrada el passat dia 1 d'octubre, es pot veure com el mateix alcalde Jordi Juan reconeix que "el que s'està fent ara al cementeri són pegats".
És més, el mateix Jordi Juan va visitar les obres de construcció d'aquests nous nínxols al gener passat, quan encara s'estaven executant, i va pujar a dalt de la construcció a fer fotografies, sense semblar adonar-se que un pla accessible per a aquesta nova infraestructura era necessari des del mateix dia de la seva posada en marxa.

Font: 

1 comentari:

  1. Sembla un acudit, però n'és, lamentablement, una realitat, tan fàcilment comprovable, com acostar-se al cementeri, i tractar de pujar la rampa, en el meu cas, amb una persona gran, en cadira de rodes. Al 2018, i encara l'accessibilitat a la cua de les prioritats. Si no ens morim, quanta cosa vorem. Ara, de ben segur que abans de maig de 2019, ascensor estrenat, esperem.

    ResponSuprimeix

Escriu el teu comentari