Butlletí digital de Tavernes de la Valldigna


dijous, 4 d’abril de 2019

Declaració de 40 anys de democràcia local

Declaració 40 Anys de Democràcia Local:

«El millor està per vindre»
Els Governs Locals celebrem 40 anys de democràcia i de llibertat, de progrés i de participació ciutadana.
El 3 d'abril, dimarts, de 1979, 16,6 milions de ciutadans (d'un cens de 26,5 milions) van elegir a quasi 8.000 alcaldes i a 104 alcaldesses, i a les regidores i regidors de 8.041 municipis.
• El 4 d'abril de 1979, dimecres, a les ciutats i pobles d'Espanya es respirava adrenalina i il·lusió. Hi havia fam de poble i fam de ciutat recuperades, ganes de donar color a un paisatge en blanc i negre després de dècades tirades en l'abandó; hi havia tant, tot, a fer: 
ordenació, equipaments, inclusió, medi ambient, cultura, participació ciutadana, operativitat, i altres mil coses que encara no tenien nom. Desenes de milers de persones es van llançar, amb el seu vot, a modernitzar el país des de la base, a intervindre directament en la 
política local després de tants anys, a fer de l'activitat pública pràcticament un assumpte personal.
• Hui, 10,2 milions de ciutadans després (enguany el cens és de 36,8 milions de persones), i un centenar de municipis després (aquest 26 de maig es decideix en 8131 Ajuntaments) ... , 40 anys després, sabem que aquells fonaments, amb base extremadament sòlida, han de continuar reforçant-se, i que, al temps, hem d'assentar nous pilars.
• En aquest nou mapa hi ha, d'entrada, 17 escenaris, 17 compromisos que ja tenen nom, 17 obligacions, 17 ODS, 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible: la fi de la pobresa; fam zero; salut i benestar; educació de qualitat; igualtat de gènere; aigua neta i sanejament; energia assequible i no contaminant; treball decent icreixement econòmic; indústria, innovació i infraestructura; reducció de les desigualtats; ciutats i comunitats sostenibles; producció i consum responsables; acció pel clima; vida submarina; vida d'ecosistemes terrestres; pau, justícia i institucions sòlides; i aliances per a aconseguir els objectius. En tots ells portem treballant les Entitats Locals, potser sense saber-ho, des de fa més de 40 anys; però tots i cadascun d'ells requereixen del nostre enginy, de la nostra energia, de la nostra il·lusió, del nostre coneixement, en suma, per a fer-los certs, reals. Perquè som nosaltres, des de l’àmbit local, els qui podrem fer que aqueixos objectius es convertisquen en realitats; perquè som gent que viu entre la gent i actuem amb la gent. Som la clau dels ODS.

Per tal de fer-los fets, aqueixes paraules i aqueixos compromisos, així està escrit en el nostre full de ruta actual, forjat durant 40 anys de municipalisme, necessitem que a tots els efectes, i en tot moment i lloc, se'ns considere i reconega com allò que ja som: Estat. I per a 
això reclamem finançament i competències, perquè són dos elements que van units i vinculats, i perquè tots dos són el suport quesosté l'Autonomia Local a la qual obliga la nostra Constitució.
• Durant molt més que 40 anys hem vingut coneixent i resolent de primera mà els problemes dels nostres veïns, gestionant amb eficàcia les nostres comeses, i moltes vegades les dels altres, i aplicant amb eficiència totes les mesures necessàries per a fer més 
fàcil i feliç la vida de la gent.
• Ara tenim per davant enormes reptes i grans desafiaments, i, si hem sigut capaços de canviar un país en quatre dècades, també serem capaços de canviar el món, d'actuar des del nostre univers local en aqueix altre univers global que clama sostenibilitat. El millor està per vindre, i, que ningú ho dubte, som els de més de confiança.

Abel Caballero Ávarez
President de la FEMP

Font: Federació Espanyola de Municipis i Provincies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu el teu comentari